Foto:

Schreuders (89) in de ban van het glas

Wat zijn ogen zien kunnen zijn handen maken. Het is een uitspraak die helemaal van toepassing is op Joop Schreuders (89). Deze krasse tachtigplusser heeft gedurende zijn leven heel wat mooie dingen gemaakt, zoals een wiegje voor zijn kinderen, waar inmiddels ook de kleinkinderen in gelegen hebben. Van niets iets maken is voor hem een uitdaging én hij is in de ban van glas.

EINDHOVEN - Voor schoondochter Jolanda reden om haar schoonvader voor te dragen voor deze rubriek en dat is een verrassing voor Joop. In zijn seniorenappartement in Geldrop vertelt deze geboren en getogen Eindhovenaar hoe hij een jaar nadat zijn vrouw was overleden, weer een nieuwe uitdaging aanging.

"Ik maakte altijd al allerlei dingen, van boekenkasten tot kleine meubels. Toen mijn vrouw vijf jaar geleden overleed, had ik het zwaar. Ik mis haar nog steeds en aan een nieuwe relatie begin ik niet. Ja, en dan is het stil in huis. Ik ben altijd een doener geweest. Ik heb een technische opleiding gehad en ik ben in 1946 als gereedschapsmaker bij Philips in dienst getreden. Toen ik in 1980 met pensioen ging was ik leidinggevende bij de afdeling beeldbuizen. Onvoorstelbaar want die beeldbuizen bestonden toen nog uit een grote zogenaamde toeter aan de achterkant. Nu is alles plat."

Jarenlang woonde het gezin Schreuders aan de Jan van Eijkgracht in Eindhoven. "De gezondheid van mijn vrouw noopte ons om te verhuizen. We zijn eerst in Genderhof gaan wonen en later in Geldrop. Tja, en toen kwam ik er alleen voor te staan. Ik wilde iets om handen hebben en dacht aan Tiffany. Ik kwam in aanraking met iemand die dat ook deed en hij raadde me aan een professionele glassnijder te kopen. Dat heb ik gedaan en kwam zodoende in aanraking met de mogelijkheden wat je met glas kunt doen. Ik maak nu glazen kralen en hangers evenals glazen schaaltjes. Ook ben ik gaan emailleren. Twee keer per week ga ik naar het hobbycentrum aan de Paul Krugerlaan in Eindhoven. Ik ben daar ook begeleider glasfusen geweest, maar dat doe ik niet meer. Teveel stress, het moet een hobby blijven."

Meer berichten