Foto:

PSV: servet en 't tafellaken

PSV is gewikt en gewogen. Het team is te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. In de eredivisie leidt de ploeg soeverein, maar in Europees verband schiet het tekort.

Geen schande want iedere ploeg in Europa zou het moeilijk hebben met tegenstanders als Barcelona, Internazionale en Tottenham. Tegen die elftallen knokte het team van Mark van Bommel als leeuwen, maar het leverde slechts een puntje op. De Europa League zal dan ook qua niveau beter passen bij deze selectie van PSV. Om nog een kans te maken om verder te gaan na de winterstop in de tweede divisie van het Europese voetbal, moeten de Eindhovenaren de volgende wedstrijden tegen Barcelona en Internationale winnend afsluiten. Een schier onmogelijke opgave dus. Wat rest is de eredivisie.

Daar kan PSV wel een uniek seizoen beleven. Met twaalf opeenvolgende zeges heeft de trainer al een record te pakken. Nog nooit was een beginnend coach in de eredivisie zo succesvol. Het is zaak voor de Eindhovenaren dat de voorsprong van vijf punten op naaste belager Ajax tot de winterstop gehandhaafd blijft. Lukt dat dan heb je de schaal al met een hand vast. Na de winterstop staan er immers alleen maar competitiewedstrijden op het programma terwijl Ajax nog actief is op drie fronten. Het verschil in belasting kan dan net de doorslag geven in de strijd om het landskampioenschap.

Het zou een prestatie van formaat zijn mocht PSV dit jaar weer de titel grijpen. Want het miljoenen gekletter vanuit de hoofdstad zou normaliter een garantie op de titel moeten zijn. PSV blijkt echter bijzonder taai en te beschikken over onvervalste Duitse Kampfgeist. De verpersoonlijking van deze teamspirit is Daniel Schwaab. Een uiterst beschaafde Duitser die zelden een overtreding maakt, maar wel voorop in de strijd gaat. Hij ondersteunt ploeggenoten binnen en buiten het veld en haalt het maximale rendement uit zijn beperkte kwaliteiten. Hij is niet snel maar kiest goed zijn positie en in balbezit levert hij de bal zo snel mogelijk in bij een teamgenoot. Al met al een heerlijke teamspeler.

Meer berichten