Foto:

Oleanders snoeien

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Holstein:

Een vraag over oleanders, niet in de volle grond maar in potten. Wanneer en hoe snoei ik deze planten (in het najaar of in het voorjaar)? Hebt u nog andere tips m.b.t. de verzorging van oleanders in kuip?

Antwoord:

De oleander (Nerium oleander) is een dankbare kuipplant, omdat hij de hele zomer bloeit. Het is een subtropische plant, die maar een beperkte mate van vorst verdraagt en daarom vorstvrij overwinterd moet worden. Rond deze tijd worden oleanders naar binnen gehaald. Ze kunnen overwinteren op een lichte koele plek, dus bijvoorbeeld in een slaapkamer waar geen verwarming aanstaat of in een garage met daglicht, want ze zijn bladhoudend.

Heeft u een lichte en koele overwinteringsplaats, dan kunt u prima snoeien in het najaar. Zo niet, dan wacht u het beste tot het vroege voorjaar. Snoeien doet u door een deel van de oudste takken in te korten (bijvoorbeeld één derde deel). Het jaar erop kort u dan een ander deel in. Op die manier verjongt u de plant en blijven er telkens voldoende van de oudere takken aanwezig om bloem te vormen. U kunt ook de hele struik ineens snoeien. Dan krijgt u een mooie compacte plant, maar heeft u het eerstvolgende jaar geen bloemen. De bloemen ontwikkelen zich namelijk op de meerjarige takken.

Een oleander heeft voldoende wortelruimte nodig om zich mooi te blijven ontwikkelen. Na enkele jaren in dezelfde pot is de grond uitgeput en kunt u de oleander verpotten. Neem dan een pot die zeker 25% meer groeiruimte heeft, zodat de plant weer vooruit kan. Een andere oplossing is wortelsnoei. U haalt dan een deel van de wortelkluit af, zodat u toch nieuwe potgrond kunt toevoegen in de bestaande pot.

Meer berichten