Breakdancegroep The Ruggeds treedt samen op met Harmonie St. Michaël van Thorn. Foto: Claudia Hansen.
Breakdancegroep The Ruggeds treedt samen op met Harmonie St. Michaël van Thorn. Foto: Claudia Hansen. (Foto: Claudia Hansen)

'Harmonie meets breakdance'

Het tiendaagse TROMP Percussion Eindhoven concours en festival start donderdag 8 november. De Opening Night op vrijdag 9 november belooft een bijzonder spektakel met de Eindhovense breakdance groep The Ruggeds als special guests.

EINDHOVEN - "Ik ben over de hele wereld gereisd om naar de straatcultuur van vandaag te zoeken en ik vroeg me af wat nu eigenlijk de straatcultuur van Nederland is." Dominique Vleeshouwers, winnaar van TROMP 2014, kreeg carte blanche om het openingsconcert van dit jaar in te vullen. In Martin Grubinger vond hij een gelijkgestemde slagwerker van wereldniveau om samen de brug te slaan tussen de oude en nieuwe straatcultuur van het zuiden. Die worden respectievelijk vertegenwoordigd door Harmonie St. Michaël van Thorn, dit jaar winnaar van het Europese kampioenschap voor blaasorkesten, en breakdancegroep The Ruggeds, die afgelopen zomer te zien was in de Amerikaanse TV-show World of Dance. "De traditionele harmonie wordt een hiphop-orkest en we vroegen de breakdancers om als een ballerina te dansen", licht Vleeshouwers toe.

Verbinding klassiek en pop
De verbinding tussen klassiek en pop is inmiddels typisch voor het TROMP festival en keert ook deze editie terug. Emil Kuyumcuyan (winnaar 2016) geeft op 8 november de aftrap in een sneak preview met een uiteenlopend programma voor solo-slagwerk. Zaterdag 10 november spelen de bekende pianozusjes Katia & Marielle Labèque, West Side Story in een uitvoering voor piano en percussie. Een traditie is het concert in de houtwerkplaats van Piet Hein Eek, op woensdag 14 november met TROMP laureaat Ramon Lormans, die marimba-repertoire speelt dat voor hem geschreven is. Drumliefhebbers kunnen vrijdag 16 november hun hart ophalen bij Son Lux-drummer Ian Chang die beats, samples, geluidseffecten en zelfs een complete lichtshow met projectie volledig uit zijn drumkit tovert.

Het concours
28 toptalenten strijden om een plek in de finale op zondag 18 november. In het internationale concours klinkt de complete reikwijdte van het solorepertoire voor slagwerk, van Bach op marimba tot bodypercussion en zelfs audiovisueel muziektheater. Sinds TROMP zich specialiseerde in slagwerk in 2010 is het wereldwijd uitgegroeid tot het belangrijkste concours voor klassiek solo-slagwerk. Uit bijna dertig landen over de hele wereld kwamen voor deze editie ruim honderd inschrijvingen van jonge toptalenten. Daarvan werden door de jury 24 mannen en 4 vrouwen geselecteerd om deel te nemen aan het concours. De juryleden kiest de drie grootste slagwerktalenten die gaan soleren met het toonaangevende ensemble Asko|Schönberg in de finale op zondag 18 november.

Meer informatie over het programma: www.tromppercussion.com.

Meer berichten