Door snel optreden hebben deze kippen en het konijn de aanval overleefd. (Foto DFP).
Door snel optreden hebben deze kippen en het konijn de aanval overleefd. (Foto DFP). (Foto: )

Opgepast, de vos aast weer op kippen

Oproep aan alle dierenliefhebbers in en rondom het Eindhovense stadsdeel Stratum om extra op hun gevederde vriendjes en knaagdieren te letten. Afgelopen week kreeg een bewoonster van de wijk Schuttersbosch namelijk de schrik van haar leven, toen ze haar twee kippenhevig toegetakeld en dood in de ren vond.

EINDHOVEN - "Het was vreselijk," vertelt hobbykippenhouder Janneke. "De haan had, ik denk in paniek, zichzelf letterlijk opgehangen in het omheinde gaas. Veren van hem en de andere kip, een hen, lagen her en der verspreid in de ren. Het vrouwtje was vreselijk toegetakeld aan haar nek. Allebei moeten ze ondraaglijk geleden hebben. Op de een of andere manier moet een roofdier via de ren hun nachthok binnengeslopen zijn, waar ze altijd op stok gaan. Het bewuste dier is er echter niet in geslaagd de prooi over het twee meter hoge gaas te krijgen."

Ook bij een andere dierenliefhebster in dezelfde wijk zijn kippen het doelwit geweest van het hongerige beest. "Gelukkig hoorde ik rond twee uur 's nachts gekakel. Toen ik met een zaklamp ging kijken, zag ik iets wegschieten en een kip in paniek rondrennen. Ze was lichtgewond aan haar rug, maar heeft het gelukkig overleefd. In tegenstelling tot mijn andere kippen, ging deze kip niet in het nachthok maar altijd in een struik in de ren op stok. Dat heeft ze nu afgeleerd, want ze zit nu als het donker wordt ook in het nachthok. Ook mijn konijn zet ik daar nu 's avonds in en de ingang wordt zodanig vergrendeld dat er geen dier meer vanzelf in of uit kan."

Welk dier het op de dieren heeft voorzien is nog niet helemaal duidelijk. Het zou een bunzing, marter of vos kunnen zijn. Het meest waarschijnlijke is dat het een vos is. Vorig jaar werd ook al eens een slachtpartij onder kippen aangericht bij boerderij het Wasven in het stadsdeel Tongelre. Een geplaatste nachtcamera legde het dier op beeld vast. Wellicht dat een zogenaamde vangkooi uitsluitsel biedt welk dier in de nachtelijke uren door het Schuttersbosch dwaalt. Vooralsnog is het oppassen geblazen voor dierenliefhebbers.

Meer berichten