Van rioolwater tot drinkwater. FOTO: Beeldveld.nl.
Van rioolwater tot drinkwater. FOTO: Beeldveld.nl. WWW.BEELDVELD.NL, Waterschap De Dommel, rechtenvrij te gebruiken onder vermelding fotograaf

Zondag Waterdag heeft een bomvol programma

Algemeen

Van de redactie

Op zondag 4 juni van 10.00 tot 16.00 uur houdt Waterschap De Dommel zijn jaarlijkse open dag: Zondag Waterdag. Kom naar deze leuke en leerzame dag vol met activiteiten op de rioolwaterzuivering in Eindhoven. 

EINDHOVEN - Er is genoeg te doen: maak een rondje langs de verschillende zuiveringsstappen op de rioolwaterzuivering, stap in ons bootje voor een tocht over de Dommel, bekijk de theatervoorstelling van de Klimaatjes over ‘Plasticsoep’ of knutsel waterdieren met de Afvaljuf.

De weg van het water

Maak een rondje over het terrein van de rioolwaterzuivering en zie hoe het vuile rioolwater stap voor stap weer schoon water wordt. Een knap staaltje techniek: Waterschap De Dommel zuivert miljoenen liters per dag. Bij de verschillende zuiveringsstappen staan medewerkers van Waterschap De Dommel om uitleg te geven over het zuiveringsproces.

“Onze bootjes liggen klaar voor een mooi tochtje over de Dommel. Kijk goed om je heen, misschien kun jij de beversporen langs de kant ontdekken. Heb jij wel eens in de maaiboot gezeten? Of in een grote tractor? Op Zondag Waterdag mag je het materieel waarmee wij de beken onderhouden van dichtbij bekijken.”

‘Plasticsoep’

Met de Afvaljuf kunnen kinderen hun eigen waterdier knutselen van afval. Ook is er een theatervoorstelling van de Klimaatjes over ‘Plasticsoep’ van ongeveer een uur die past bij kinderen van 4 tot 8 jaar, maar leuk is voor het hele gezin. 

Zondag Waterdag is gratis toegankelijk en vindt plaats aan de Van Oldenbarneveltlaan 1 in Eindhoven. Kom op de fiets! Is de fiets echt geen optie? Parkeer dan de auto op de parkeerplaats van Sportpark de Hondsheuvels. Vanaf hier is het 10 à 15 min. lopen naar de rioolwaterzuivering. Ook kun je vanaf deze locatie met een transfer naar de rioolwaterzuivering worden gebracht.

zondagwaterdag.nl

Het klimaat verandert. Dat leidt tot droogte. Er ontstaat hittestress door het opwarmen van stenen van straten en huizen. Maar ook zorgen piekbuien voor wateroverlast in woonwijken en op landbouwpercelen. Het vergroenen van je tuin helpt problemen door wateroverlast en droogte te voorkomen. Op Zondag Waterdag vertelt Waterschap De Dommel wat er allemaal mogelijk is met het vergroenen van je tuin.

Vergroenen

Bootjes liggen klaar voor een mooi tochtje over de Dommel