Afbeelding van manifestatie Unmute Us in Eindhoven met deelname van Queer 040. FOTO: Hank Kooijmans.
Afbeelding van manifestatie Unmute Us in Eindhoven met deelname van Queer 040. FOTO: Hank Kooijmans.

Respect, liefde en verdraagzaamheid

Algemeen

Rob Weekers

Eindhoven maakt zich op voor een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de LHBTIQ+ gemeenschap. Op 10 juni wordt in de stad de allereerste Pride Walk gehouden, georganiseerd door Queer 040 en COC Eindhoven en regio. Pijlers zijn Respect, liefde en verdraagzaamheid.

EINDHOVEN - Burgemeester Jeroen Dijsselbloem geeft bij de aftrap van de Pride Walk een toespraak. Verder is ook aanwezig Tweede Kamerlid Lisa Westerveld. Ook opent Dijsselbloem het Regenboog kunstwerk op het Stationsplein, een beschildering op de bestrating in de vorm van een driehoek met alle kleuren van de -toepasselijke- regenboog. 

Het kunstwerk, ontworpen door Dennis Drummen, moet een een opvallend en betekenisvol middelpunt vormen in de stad. Het vertegenwoordigt niet alleen de kleurrijke en diverse aard van de LHBTIQ+ gemeenschap maar belichaamt daarnaast ook de kracht van eenheid en inclusie. “Het symboliseert de voortdurende strijd voor gelijke rechten en benadrukt de waarde van diversiteit”, zo lichten de initiatiefnemers toe.

Sneeuwbaleffect

De Pride Walk in Eindhoven belooft een inspirerend en inclusief evenement te worden. De hele maand juni staan er diverse activiteiten op het programma. “Meer dan dertig”, zegt Johan Stribos, voorzitter van Sichting Queer 040. “Van een wandeling door de stad tot een clubnacht in de Effenaar.” Stribos spreekt van een sneeuwbaleffect. “We wilden in Eindhoven aansluiting zoeken met de internationale Pride Maand, dat daar in de stad zoveel enthousiasme voor is, heeft ons aangenaam verrast.”

“De Pride Walk is niet te verwarren met de Pride Parade, zoals mensen die kennen van bijvoorbeeld Amsterdam”, zegt Stribos. “De Pride Walk is van oorsprong een protestvorm tegen onverdraagzaamheid. Wij geven er een positieve draai aan. Niettemin is het belangrijk om zichtbaar te zijn. Er valt nog een wereld te winnen als het gaat om acceptatie en mensen in hun waarde laten.”

De Pride Walk markeert het hoogtepunt van de Pride Maand en brengt de gemeenschap en haar bondgenoten samen in een krachtige en kleurrijke optocht. Het is een gelegenheid om solidariteit te tonen, de strijd tegen discriminatie en geweld te benadrukken, en de boodschap van gelijkheid en acceptatie luider te maken dan ooit tevoren. Na de Pride Walk is er een gratis indoor festival genaamd Pride Vibes in de Effenaar met muziek, dans en entertainment.

“Vechten voor wat er moet gebeuren, en vieren wat we al hebben bereikt voor de LHBTIQ+ gemeenschap”, zo vat Stribos de initiatieven samen. “We zien meer polarisatie in de samenleving. Neem bijvoorbeeld het geweldsincident afgelopen april bij het pand van het COC waar een vlag van de muur werd getrokken en een vrijwilliger werd geslagen. Heel triest. Natuurlijk, het zou ideaal zijn als onze acties niet nodig zouden zijn, maar het feit is dat veel mensen zich niet veilig voelen. Dat moet anders.”

Boodschap om gelijkheid en acceptatie luider te maken