De Emmasingel in ongeveer 1928, genomen in de richting van de huidige Witte Dame. FOTO: EiB nr. 48.
De Emmasingel in ongeveer 1928, genomen in de richting van de huidige Witte Dame. FOTO: EiB nr. 48.

Aan de voet van de Regent

Algemeen

Dit jaar staat de Regent  in de steigers: het buitenste deel van de gevels wordt vervangen vanwege loszittende stenen. Daardoor hebben de bewoners tijdelijk wat minder uitzicht op de straten aan de voet van de woontoren.

EINDHOVEN - Daar beneden is de laatste honderd jaar wel het een en ander veranderd. Op een van de oudere foto’s van deze plek zien we nog een deel van de stadsgracht die langs de Emmasingel stroomt. Die gracht had natuurlijk al heel lang daarvoor zijn oorspronkelijke verdedigingsfunctie verloren. Dit gedeelte werd in 1928 gedempt. Verder op de foto zien de tramrails voor de tram die via de onderkant van de foto met een grote boog de Kleine Berg inreed, richting Reusel. Verderop paard en wagen als enige vervoersmiddel op de foto. In de bocht ligt een gebouw van de Philipsfabriek, waar we nu de Witte Dame vinden. Voorbij de bocht van de Emmasingel stroomde het riviertje de Gender onder de straat door en voorzag zo de stadsgracht van water.

Deze plek is onderdeel van een rondleiding die vrijwilligers van Eindhoven in Beeld organiseren op zondag 4 juni. Vertrekpunt: voor de Catharinakerk om 11.00 uur. Duur: anderhalf uur. Kosten: 5 euro p.p. Aanmelden via rondleidingen:

@eindhoveninbeeld.com

eindhoveninbeeld.com

Eindhoven in Beeld