Dommelhoefkerk Eindhoven. FOTO: Remonstrantse kerk Eindhoven.
Dommelhoefkerk Eindhoven. FOTO: Remonstrantse kerk Eindhoven.

Maak kennis met het rijkste erfgoed van Eindhoven

Algemeen

Op tweede pinksterdag doet de remonstrantse Dommelhoefkerk in Eindhoven mee aan de landelijke Open Kerkendag. Deze wordt voor de derde keer gehouden.

EINDHOVEN - Dit landelijke evenement vestigt dit jaar met name de aandacht op kerkinterieurs. Dat zijn ware schatkamers van kunst, cultuur en geschiedenis. Tijdens de Open Kerkendag zijn ruim 300 kerkgebouwen speciaal voor dit doel geopend. De remonstrantse Dommelhoefkerk aan de Dommelhoefstraat in Eindhoven heet bezoekers van harte welkom op maandag 29 mei. De kerk is geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Aan de landelijke Open Kerkendag doen zowel katholieke kerken, protestantse als ook kerken die een andere bestemming hebben gekregen mee. De Open Kerkendag wordt georganiseerd door een gelijknamige stichting. De eerste Open Kerkendag werd gehouden in Brabant, vervolgens deed ook Zeeland mee en nu sluiten overal in het land kerken aan.De Open Kerkendag wordt georganiseerd om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, kennis te laten maken met kerkgebouwen en de interieurs. Kerkgebouwen zijn in Nederland het meest voorkomend erfgoed. Het zijn vaak eeuwenoude gebouwen die door hun aanwezigheid in de skyline van stad of dorp mede de identiteit van die gemeenschappen bepalen.

Betrokkenheid

Met de ontkerkelijking worden kerkgebouwen steeds minder gebruikt voor erediensten. Het is cruciaal dat gemeenschappen inspraak hebben bij het bepalen van de toekomst van deze gebouwen. Ze vormen namelijk een onlosmakelijk onderdeel van de gemeenschappen, zelfs in seculiere tijden. De Open Kerkendag heeft tot doel mensen bewust te maken van het belang van kerkgebouwen en zo de betrokkenheid te vergroten.

Tijdens de komende editie richt de organisatie zich in het bijzonder op de interieurs. Kerkgebouwen herbergen veelal enorme culturele schatten waar steeds minder mensen kennis van hebben. In feite nodigt het uit tot iets wat veel Nederlanders op vakantie graag en veelvuldig doen: een kerkgebouw binnenlopen om te genieten van al dat moois en de mystieke sfeer.

Cultuur