Plaatje van de afgelopen editie van het India Festival in Eindhoven.
Plaatje van de afgelopen editie van het India Festival in Eindhoven.

Een vleugje India in de stad

Algemeen

Eindhoven staat komende zaterdag helemaal in het teken van India als in hartje stad het India Festival wordt gehouden. Muziek, dans, cultuur, filosofie en natuurlijk lekker eten vormen de belangrijkste ingrediënten.

EINDHOVEN - Op het 18 Septemberplein zijn er bijzondere muziekoptredens en Indiase dans tussen Bijenkorf en de Hema. Rond 15.30 uur arriveert een traditionele Indiase processie, de ‘Ratha Yatra’ op het plein. De hele dag is er een uitgebreid aanbod aan kramen met kleding, boeken en lekkere hapjes. Rond 16.00 uur wordt een gratis vegetarische maaltijd uitgedeeld.

“Het Ratha Yatra-festival is overal ter wereld een feest van verdraagzaamheid en geweldloosheid, ongeacht achtergrond of geloof. We hopen weer veel mensen te verwelkomen van alle kleuren en overtuigingen”, zegt Sonny Khusai, lid van de organisatie.

Het hoogtepunt van het festival ligt in de middag, maar de Indiase markt is al vanaf 11.00 uur te bezoeken. Een kleine greep uit het aanbod: kramen met Indiase kleding, wierook, maar ook attributen uit andere tradities zoals het sjamanisme. Voor wie op zoek is naar verdieping is er de filosofiekraam waar tekst en uitleg wordt gegeven over Indiase wijsheid.

Rond 15.00 uur half vier arriveert een traditionele Indiase processie, de Ratha Yatra. ‘Ratha’ betekent ‘kar’ en ‘Yatra’ staat voor ‘reis’ of ‘tocht’. Wie de tocht vanaf het begin wil meelopen is uiterlijk 13.00 uur op het St.Trudoplein in Strijp. Op de Rath bevindt zich de beeldgedaantenis van Jagannatha, de ‘Heer van het Universum’. Normaal is die alleen in een tempel te zien. De kar wordt op zijn tocht begeleid met rinkelende bellen, tromgeroffel, en dans. Onderweg wordt fruit en ander lekkers uitgedeeld aan voorbijgangers.

eindhovenindia.blogspot.com