Magazijn De Zon in de Rechtestraat in 1925. FOTO: (EIB13876).
Magazijn De Zon in de Rechtestraat in 1925. FOTO: (EIB13876).

Magazijn De Zon, V&D

Algemeen

Het bekende warenhuis Vroom en Dreesmann, beter bekend als V&D, is eind 2015 failliet gegaan. Dit warenhuisicoon was bijna in alle steden en stadjes van Nederland aanwezig en bij iedereen bekend. Ook Eindhoven kende een grote vestiging op de hoek van de Vrijstraat en de Rechtestraat.

EINDHOVEN - Het pand uit de jaren zestig is na het faillissement de afgelopen jaren gestript, flink verbouwd en verkleind en heeft deels zijn winkelfunctie behouden. In 1887 begonnen Anton Dreesmann Sr. en Willem Vroom een winkel in manufacturen -kant en klare artikelen tegen een lage vaste prijs- die zij in het groot inkochten, in etalages showden en à contant verkochten. 

Groot succes

Deze formule was een groot succes en al gauw openden zij winkels in veel grote plaatsen in Nederland onder de naam ‘Magazijn De Zon, Vroom en Dreesmann’. In 1908 werd de winkel in de Rechtestraat geopend en in de loop der jaren met naastliggende panden vergroot, tot er in 1938 een modern warenhuis in hoogbouw, in de stijl van Art Deco/Nieuwe Zakelijkheid met een markante glazen toren verrees, die het uithield tot 1962. Daarna kwam het inmiddels gestripte warenhuis.

eindhoveninbeeld.com

Eindhoven in Beeld