Symfonieorkest Eindhoven tijdens een uitvoering. FOTO: Paul Keizer.
Symfonieorkest Eindhoven tijdens een uitvoering. FOTO: Paul Keizer. (c) 2022 - Paul Keizer

Voorjaarsconcert Kings & Queens van Symfonieorkest Eindhoven

Algemeen

Symfonieorkest Eindhoven geeft op woensdag 7 juni om 20.15 uur zijn traditionele voorjaarsconcert in het Muziekgebouw Eindhoven. Het gehele concert staat onder leiding van de vaste Britse dirigent van het orkest, Quentin Clare.

EINDHOVEN - Het concert, met het thema Kings & Queens, ademt de sfeer van het Engeland van weleer: dandy’s met bolhoeden, wandelstokken en tophats, baljurken, hoofse dansen, paarden en koetsen, kerkklokken en straatventers, en niet in de laatste plaats koninklijk allure.

Op het programma staan de Symphonic suite van de Engelse componist Benjamin Britten, geschreven ter gelegenheid van de kroning van wijlen Queen Elisabeth II. De Cocaigne Overture van Edward Elgar verwijst naar het land van Kokanje, Luilekkerland, dat Elgar als een metafoor voor Londen gebruikt ten tijde van King Eduard VII. De jonge getalenteerde trompettist Floris Onstwedder speelt het concert voor trompet en orkest van Johann Hummel. Ontswedder bezet vaste soloposities in diverse Zwitserse orkesten, en is als gast regelmatig sectieleider in het Radio Filharmonisch Orkest, het Swiss Orchestra in Luzern, en het Rotterdams Filharmonisch Orkest. Hij wordt inmiddels gezien als een trompettist van wereldniveau, en  wordt geprezen om zijn romantische spel en fabuleuze techniek. Ontswedder geeft veelvuldig concerten in binnen- en buitenland.

Het concert sluit af met Symphony nr. 5 van Felix Mendelssohn, ook wel bekend als de Reformatie symfonie, waarvan het koraalthema ‘Een vaste burcht is onze God’heel bekend is. 

Symfonieorkest Eindhoven heeft in de afgelopen decennia zijn eigen unieke plek in het Eindhovense muzikale landschap weten te veroveren. Het orkest treedt een aantal malen per jaar op, vaak met toonaangevende solisten en koren uit binnen- en buitenland. De meeste leden van het orkest zijn (gevorderd) amateur, een aantal heeft een professionele muzikale achtergrond. Toegangskaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via de website van het orkest en bij de kassa van het Muziekgebouw.

symfonieorkesteindhoven.nl/kaarten

MUZIEK