
Bunkertoren valt in de prijzen
AlgemeenDe Bunkertoren in Eindhoven is door Architectenbond BNA uitgeroepen tot het meest iconische gebouw van het jaar 2023. De Bunkertoren noteerde de hoogste plaats in de categorie Identiteit en Icoonwaarde.
EINDHOVEN - “Dit is een gebouw met een wauw-factor; de jury is onder de indruk van de trefzekere ingreep die het vervallen gebouw weer kracht heeft gegeven. En prijst de moed om het niet te slopen. De jury ziet dat veel aandacht in de afwerking van de gevel is besteed. De kracht schuilt in het behoud van het erfgoed, dat met eerbied is behandeld, en letterlijk de basis vormt voor de woontoren. Een prachtig - echt Eindhovens - icoon voor de stad, en de onbetwiste winnaar in deze categorie”, zo luidt het lovend in het juryrapport.
Nieuwe impuls
Powerhouse Company tekende voor het ontwerp van de Bunkertoren, in opdracht van Being en RED Company. Jarenlang was studentencentrum De Bunker op het terrein van de TU/e van het bruisende centrum van het studentenleven in Eindhoven. “Powerhouse Company bracht met de toevoeging van een woontoren een ode aan het oorspronkelijke ontwerp van Maaskant. Met de renovatie krijgt deze plek een tweede leven: de BunkerToren en het omliggende BunkerPark geven een nieuwe impuls aan de wijk en de stad.” De woontoren greep overigens net naast de prijs Gebouw van het Jaar.
“Met de BunkerToren brengen we het brutalistische icoon van Maaskant naar de 21ste eeuw, door een toren toe te voegen in dezelfde brutalistische stijl. Tegelijkertijd bood het een kans om het bestaande icoon op te waarderen met klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen.
Behouden
De originele Bunker van Huig Maaskant is een brutalistische klassieker met krachtige lijnen, robuuste materialen en massieve volumes. Na het verdwijnen van de studentenverenigingen, raakte De Bunker in verval. Wij hebben er bewust voor gekozen om het bestaande gebouw te behouden, in plaats van te slopen.”
Ook in de materialisering van de toren is voortgeborduurd op de originele Bunker. Het beton van het bestaande gebouw is in de toren vertaald naar natuursteen: een grijze granietsoort met marmerachtige tekening. Dit is gecombineerd met glas en hout, materialen die ook in het werk van Maaskant terugkomen. Oude details van de voormalige corps ruimte, zoals de betonnen open haard en opvallende rode stalen balustrade, zijn zorgvuldig gerenoveerd en sieren de horecaruimte.
Origineel
‘De kracht schuilt in het behoud van het erfgoed’
Van de redactie