Luitzen Boonstra voor de Altstadt. Het pand wordt momenteel verbouwd. Totdat dit klaar is, kunnen mensen terecht bij de tijdelijke Altstadt Mini. FOTO: Bert Jansen.
Luitzen Boonstra voor de Altstadt. Het pand wordt momenteel verbouwd. Totdat dit klaar is, kunnen mensen terecht bij de tijdelijke Altstadt Mini. FOTO: Bert Jansen.

Het niet weg te denken buitenbeentje

Algemeen

Het Stratumseind gaat flink op de schop. Voor Groot Eindhoven reden om in het hart van deze stapstraat te duiken, samen met de ondernemers van toen en nu. Deze week met Luitzen Boonstra (60) van de Altstadt.

EINDHOVEN – “Door ons alternatieve, eigenwijze karakter zijn we altijd een beetje het buitenbeentje van het Stratumseind geweest, maar wel eentje die er gewoon bij hoort.”

Altstadt, al 45 jaar dé thuishaven voor liefhebbers van alternatieve muziek. “Sinds 1978, het jaar waarin Bart van Heck en Twan van Zwam de kroeg overnamen. Destijds nog een klein bruin café, maar ook toen was er al live muziek.” 

Luitzen – geboren in Groningen en opgegroeid in Drenthe – verhuisde op zijn 18e naar Eindhoven om hier Bouwkunde te studeren. In 1984 ging hij aan de slag bij Altstadt. 

“Op vrijdagavond als glazenophaler. Ik weet het nog goed: Bart belde naar ons studentenhuis, ik nam toevallig op en hij bood me een bijbaantje aan. Hij had me niet eens gezien en ik was al aangenomen”, lacht hij. Wie had toen kunnen vermoeden dat Luitzen uiteindelijk in 2011 compagnon van Twan zou worden. 

Uitbreiding

1984 was ook het jaar waarin Altstadt uitbreidde. Het kleine kroegje werd een groot café met een flink podium. “Vrij vlot kreeg Altstadt de signatuur van alternatieve danslocatie. Met de sfeer van New Wave. Joy Division, The Cure, dat soort muziek. Zwaar en donker. In de jaren ’90 kreeg je de grunge en weer later metal en indie. Een golfbeweging, maar altijd alternatief. Een plek voor mensen met vaak net wat andere kleding en kleuren in hun haar.”

Bart en Twan

Er kon in die tijd veel bij Altstadt, vertelt hij. “Bart en Twan waren echt papa en mama. Dus als papa zei ‘dat mag niet’, dan vroeg je het aan mama en dan mocht het wel. In de jaren ’90 stapte Bart uit de zaak, hij was de zakelijke van de twee, zorgde dat alles geregeld was en hield de hand op de knip. Twan was de sociale man, vriend van iedereen, altijd goedlachs. Je kon op hem niet boos worden. Hij was de lijm tussen alles.”

Muziek

Een andere verbindende factor bij Altstadt was en is uiteraard de muziek. “Dat is wat de mensen samenbrengt en dat is minder leeftijdgebonden. Jongeren komen hier, maar hun ouders ook nog steeds. Ons idee: de programmeur boekt bandjes waarvan hij hoopt dat ze volgend jaar op Lowlands of Pinkpop staan en de DJ draait wat op Lowlands en Pinkpop heeft gestaan.” 

Heel wat talentvolle bands stonden al op het podium. “HAEVN bijvoorbeeld: tegenwoordig treden ze op in het Muziekgebouw. En Kensington: wij hebben ze nog voor 150 euro kunnen boeken, nu staan ze in een uitverkocht Ziggo Dome.”

Tijdens vaste evenementen als carnaval en de marathon treden al vanaf het begin lokale bands op: “Idiot Proof, Betty Blue en Afterbeat. En steevast in januari staat The Rolling Stones Dag op de agenda.”

Moeilijke tijden

Natuurlijk zijn er ook moeilijke tijden geweest, zoals het overlijden van compagnon Twan in 2017. “Het ging steeds slechter met hem, dat was een lastige periode. Er is nog een mooi afscheidsfeest voor hem geweest: dat was zijn laatste publieke optreden. Je zag toen hoeveel mensen hem een warm hart toedragen.”

Een dieptepunt was de coronatijd waarin Altstadt failliet ging. “Het geld droogde snel op en we konden de salarissen niet meer betalen. Verschrikkelijk. Gelukkig sprongen vrienden bij. Zij legden geld bij elkaar en namen de zaak over. Ze hebben mij als bedrijfsleider aangesteld.”

Altstadt Mini

Nu staat Altstadt voor een andere uitdaging: het monumentale pand wordt momenteel verstevigd en verbouwd. De kroeg krijgt onder meer een vaste trap naar boven en een grotere toiletgroep. 

Luitzen verwacht dat de verbouwing twee tot vier maanden duurt. “In die tijd mogen wij het gedeelte van de Kix gebruiken dat naast ons ligt. Vanaf Hemelvaart is dit tijdelijk de Altstadt Mini.”

Luitzen belooft dat de uitstraling van Altstadt niet teveel verandert. “Het moet een plek blijven met een eigen karakter waar alternatief publiek van alle leeftijden zich welkom voelt en waar muzikaal talent een podium krijgt. We maken het nu zó degelijk dat we er weer veertig jaar tegenaan kunnen.”

Marjolein van Hoof

‘Na deze verbouwing kunnen we weer 40 jaar vooruit’