Het Victoriahotel in 1929. FOTO: EiB-foto 5544.
Het Victoriahotel in 1929. FOTO: EiB-foto 5544.

Het voormalig Victoriahotel

Algemeen

Het lijkt nu zeker: de Victoriatoren zal gebouwd gaan worden in het Emmasingelkwadrant. De gemeente heeft onlangs met de ontwikkelaars nieuwe financiële afspraken gemaakt. Onderdeel ervan is ook de aanleg van het Victoriapark langs de oevers van de Gender die hier bovengronds gaat stromen.

EINDHOVEN - Zowel de toren als het park zijn vernoemd naar het voormalige Victoriahotel. Dat hotel stond gedurende bijna 50 jaar in het verlengde van de Ventoseflat, aan de kant van het Philips-stadion. Op bijgaande foto uit 1926 is de kopse kant van het hotel te zien, de gevel aan de huidige Vonderweg.

Juist vanwege de aanleg van die Vonderweg moest het hotel in 1970 plaatsmaken. Het was onderdeel van een groot gebouw aan de Mathildelaan dat oorspronkelijk in gebruik was als tabaksfabriek van F. van Gardinge. Na diens failliet (1925) werd de fabriek verbouwd tot het appartementencomplex Ventoseflat: een vroeg voorbeeld van herbestemming van industrieel erfgoed. Daar hebben we dus in Eindhoven al bijna 100 jaar ervaring mee! Bij die verbouwing vestigde het Hotel Victoria zich in het westelijk deel van de Ventoseflat. Inmiddels is het hotel al meer dan 50 jaar geleden verdwenen, maar de naam komt nu terug in de Victoriatoren en het Victoriapark.

eindhoveninbeeld.com

Eindhoven in Beeld