Kunstenaar Bart Somers maakte het beeld met in zijn hoofd zijn jonggestorven moeder.
Kunstenaar Bart Somers maakte het beeld met in zijn hoofd zijn jonggestorven moeder.

Pachamama biedt troost en bezinning

Algemeen

Op het binnenplein van DOMUSDELA aan de Kanaalstraat staat vanaf 14 mei Pachamama, een stalen beeld van de contouren van het hoofd van een vrouw. In het grote kunstwerk kan de bezoeker plaats nemen achter een tafeltje om een brief te schrijven aan een dierbare overledene. Het beeld wordt onthuld door stadsdichter Iris Penning.

EINDHOVEN - Kunstenaar Bart Somers maakte het beeld met in zijn hoofd zijn jonggestorven moeder. Toen het af was, zag Somers dat zijn kunstwerk méér is dan alleen het hoofd van zijn moeder. “Het is universeel; iedereen heeft immers een moeder. Het beeld biedt degene die er in plaats neemt een moment van bezinning”, zo luidt de gedachte.

Brieven 

Bezoekers kunnen stilstaan bij bij degene die er niet meer is en gedachten hierover aan het papier toevertrouwen, dat mag met of zonder naam. Als de brief klaar is, dan mag die in de grote brievenbus op het plein. Op Allerzielen leegt DELA de brievenbus waarna de brieven worden gebundeld. Op deze wijze biedt de uitvaartverzorger de brieven een mooie rustplek voor de eeuwigheid, zo wordt het initiatief toegelicht.

De kunstcollectie van DELA is geworteld in de cultuur van de uitvaartverzekeraar en -verzorger. Drie thema’s staan centraal: reflectie, troost en doorgeven. De werken bevinden zich op de DELA locaties verspreid over het land.