Vrijwilligers waren afgelopen week druk in de weer om de ingezamelde kleding te sorteren.
Vrijwilligers waren afgelopen week druk in de weer om de ingezamelde kleding te sorteren. (Foto: )

Actie maakt Eindhoven 'winterproof'

Ruim 1.500 winterjassen en honderden mutsen, handschoenen en sjaals. De mensen van stichting Samen voor Eindhoven zijn in hun nopjes met het resultaat van de inzamelingsactie 'Geef een jas en verwarm een hart'.

EINDHOVEN - Doel van de actie: Eindhoven 'winterproof' maken. De ingezamelde kleding vindt zijn weg naar Eindhovense instellingen en stichtingen die zich inzetten om het leven van mensen die leven in armoede iets dragelijker te maken, zoals de Kledingbank en Inloophuis 't Hemeltje.

"De inzamelingsactie is jammer genoeg nog steeds nodig", zegt Marbritta van Boldrik van stichting Samen voor Eindhoven. "Duizenden Eindhovense gezinnen leven onder armoedegrens, dat is schrijnend", vindt Van Boldrik. "Economisch gezien gaat het de stad voor de wind, maar veel mensen vallen op een of andere manier buiten de boot."

De Eindhovense stichting werkte tijdens de actie samen met bedrijven en verenigingen als DAF, Eindhoven Airport, de High Tech Campus Eindhoven en Hockeyclub Oranje-Rood. Marbritta van Boldrik: "Veel bedrijven maken ruimte voor maatschappelijk ondernemen, en onze actie past daar goed in. Iemand kocht van de opbrengst van zijn staatslot een tas vol nieuwe mutsen en sjaals en leverde dat bij NXP in. Echt hartverwarmend."

Wie een jas beschikbaar stelde, had ook de mogelijkheid om in de jaszak een boodschap voor de nieuwe eigenaar achter te laten. "Mocht ik je in mijn gedragen jas treffen, trakteer ik je op een kop koffie, afgesproken? Wens je het allerbeste!", staat er op een van de kaartjes. Van Boldrik weet dat zulke berichten worden gewaardeerd. "Een hart onder de riem."

Van Boldrik ziet dat de oorzaken van armoede complex zijn. "Wij vragen ons af: hoe kan het dat zoveel gezinnen nauwelijks rond kunnen komen, of dat mensen zelfs op straat moeten leven. Dat probleem kunnen we niet een-twee-drie oplossen. Wél kunnen we een helpende hand bieden. Deze kwetsbare groep verdient letterlijk en figuurlijk extra warmte."

Meer berichten