Foto:

Harry Potter-fan Jan (91) verveelt zich niet

Hij groeide op in de provincie Groningen met een Friese vader en een Gelderse moeder. De Eindhovense Martje bracht hem naar de stad van Philips en DAF. Jan Buwalda (91) staat nog steeds volop in 't leven, maar mist zijn inmiddels overleden vrouw dagelijks. "Een leeg huis antwoordt niet!"

EINDHOVEN - Jan vertelt dat hij opgroeide in een gezin van drie kinderen. "Mijn jongere broer is overleden, maar mijn 89-jarige zus in Amerika is er nog. Als tiener deed ik veel aan sport; zeilen, schaatsen, kanoën en zwemmen. Ik knutselde met meccano en las veel. Mijn moeder was werkzaam in de medische sector en startte als particulier een rusthuis.

Onwillekeurig beïnvloedde dit mijn studiekeuze, maar na twee jaar werd het me duidelijk dat het beroep van arts toch niet mijn vak was en ik stapte over naar elektrotechniek." Tijdens een vakantiebaan op Schiermonnikoog leerde hij Martje kennen. "Liefde op het eerste gezicht. We zagen elkaar niet vaak, maar schreven veel. In 1954 zijn we getrouwd. In 1955 ben ik bij Philips in dienst getreden en in Eindhoven komen wonen. We werden lid van een kleine particuliere bouwgroep. Dat was nog een gedoe, want wij waren het enige niet katholiek stel! Voordat ons huis in 1957 werd opgeleverd hebben we eerst bij mijn schoonouder ingewoond."

Bij Philips was Jan actief betrokken bij de afdeling HIG Science and Industry. Eerst in de ontwikkeling, later als productspecialist Röntgenanalyse. Jan reisde heel Europa door. Zijn laatste functie voordat hij op zestigjarige leeftijd met pensioen ging was Marketing Communication Manager. Met Martje kreeg hij drie kinderen.

"Ik was vaak op de ijsbaan te vinden, want schaatsen bleef mijn ding. Ben ook nog een tijd bestuurslid van de Eindhovense Ijsclub geweest." Met het gezin en later alleen met Martje werd kamperend Europa verkend. "Ik ben 26 jaar lid van de caravanclub geweest. Zes jaar geleden is mijn vrouw overleden en een jaar later heb ik de caravan weggedaan. Toch probeer ik nog zoveel mogelijk actief te zijn. Twee keer per week ga ik naar fitness. Ik lees veel, ben fan van Harry Potter, kijk graag naar detectives en ben blij met mijn kinderen en kleinzoon."

Meer berichten