Foto: FRANS VISSER

'Een glimlach kan je dag goedmaken'

Dementie is een ingrijpende ziekte. Langzaam maar zeker komen mensen met dementie in een geestelijk isolement terecht. Clown en theatermaker Arno Huibers zoekt het contact door zich in te leven in de belevingswereld van deze mensen. Door met ze te communiceren, ze te laten lachen, vreugde te schenken en troost te bieden. Hij schreef er een boek over: Dementie met een glimlach, clown ontmoet Alzheimer. Over 20 jaar ontmoetingen met dementerende mensen.

EINDHOVEN - Arno Huibers is grondlegger van stichting miMakkus, en stond mede aan de basis van Cliniclowns Nederland. "Met het boek wil ik mijn ervaringen en kennis met anderen delen. Niet alleen voor vakgenoten, maar ook voor alle mensen die op een of andere manier te maken hebben met dementie." Daarnaast vindt Huibers dat het standaardbeeld dat veel mensen hebben van clowns aanvulling verdient. "Het is veel méér dan de paljas met flapschoenen."

In 1999 start Huibers met zijn initiatief 'Mijn vriend de Clown' bij psychogeriatrisch centrum De Passaat in Eindhoven. In contact komen met mensen die nauwelijks meer kunnen communiceren met hun omgeving is de insteek. "Er zijn veel manieren om contact te maken met mensen die dementerend zijn. Met de technieken die ik heb speel ik zo klein mogelijk, tast de situatie af, ga mee in een emotie. Soms is een hand vasthouden een begin, of neurie ik een melodietje, maar altijd moet het subtiel zijn, nooit dwingend, en altijd op basis van gelijkwaardigheid. Ik probeer voor deze mensen een kameraad te zijn. Wanneer is er voor het laatst echt naar hen geluisterd?"

Huibers vertelt over een bijzonder moment dat hij als clown beleefde met een mevrouw die ernstig dementerend was, en zich zwaar voorovergebogen over de afdeling bewoog. "Het was lastig om contact met haar te krijgen. Ik ben toen op de grond gaan liggen, en heb net zolang gewacht tot ze voorbij kwam. Zij keek omlaag, ik omhoog. Toen onze blikken elkaar ontmoetten, zag ik verwondering, daarna een lach. Al is het dan maar voor even: een glimlach kan je dag goedmaken. Genoeg om te weten dat het waardevol is."

Korstondig
Tegenwoordig leidt Huibers clowns op bij miMakkus. Ook al zijn de ontmoetingen met dementerenden kortstondig, toch hebben ze wel degelijk effect. Dat merkt ook het verplegend personeel na het bezoek van de clowns omdat er minder spanning en meer rust is op de afdeling. Huibers: "De sfeer is veranderd. 'Is de clown weer op bezoek geweest?', hoor ik dan. Dan weet ik dat ze het goed hebben gedaan." En nee, ook mij lukt het niet altijd. "Een deukje in mijn ego kan ik best hebben. Dan probeer ik het de volgende keer gewoon opnieuw."

Het boek wordt 5 november gepresenteerd in Parktheater Eindhoven. Het programma is gevarieerd met gastsprekers, muziek, mime-acts en vertoning van een korte video. Aanvang: 20.30 uur. Meer info: www.arnohuibers.nl

Meer berichten