The Grotto, een kunstwerk van Geldroppenaar Bart Hess, te zien tijdens Robot Love. Foto: Rob Weekers.
The Grotto, een kunstwerk van Geldroppenaar Bart Hess, te zien tijdens Robot Love. Foto: Rob Weekers. (Foto: )

Campina: nieuwe trekpleister DDW

Eindhoven maakt zich op voor een nieuwe editie van de Dutch Design Week (DDW). Verspreid over honderd locaties door heel de stad valt er van zaterdag 20 tot en met zondag 28 oktober heel wat te ontdekken, van tentoonstellingen tot lezingen, van debatten tot een muziekfestival. Nieuwe trekpleister is het fabrieksterrein van Campina. Met werk van 2.600 ontwerpers en 335.000 bezoekers is de Dutch Design Week het grootste designevenement van Noord-Europa.

EINDHOVEN - Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation is in zijn nopjes met het Campina als nieuwe loot aan de stam. "De Campinafabriek is een iconisch stukje Eindhoven. Veel mensen kennen het karakteristieke gebouw van de buitenkant, nu heeft iedereen de mogelijkheid om ook eens een kijkje binnen te kunnen nemen." Paulen ziet het expoterrein bij Campina nadrukkelijk als een aanvulling op het geheel. Dat het net iets buiten het centrum ligt is geen probleem. Shuttlebussen en taxi's (zogeheten design-rides) zijn beschikbaar om bezoekers te vervoeren.

Het Campinacomplex aan de Kanaaldijk-Zuid werd in 1961 in gebruik genomen. Sinds drie jaar staat de fabriek leeg, en wordt het gerekend tot industrieel erfgoed. Dat de Dutch Design Week zijn tenten heeft opgeslagen Campina Melkfabriek lijkt een schot in de roos. De verschillende fabrieksruimten lenen zich uitstekend voor het houden van exposities. Een mooi voorbeeld hiervan is Robot Love, een interactieve tentoonstelling over de liefde tussen mens en robot. Meer dan 50 kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers werpen zich op de vraag of robots in staat zijn tot liefde. Dat mens en machine in de toekomst steeds meer met elkaar versmelten, kan bijna niet treffender worden getoond in een fabrieksomgeving.

De studenten van de Design Academy Eindhoven nemen voor het eerst hun intrek bij Campina waar zij hun afstudeerwerken aan het publiek te laten zien. Een mooie kans om het werk van de studenten beter tot zijn recht te laten komen, zo is de conclusie, nadat het academiegebouw aan de Emmasingel te klein werd bevonden. De 'Graduation Show' is traditioneel een van de trekpleisters van de Dutch Design Week, en kon de afgelopen editie rekenen op 50.000 bezoekers.

De komende drie jaar maakt de Campinafabriek nog onderdeel uit van DDW. In de toekomst wordt het terrein ontwikkeld met wonen, werken en recreëren. Gebiedsontwikkelaar BDP gaat zich de komende tijd bezighouden met de vraag hoe de voormalig zuivelfabriek vorm gaat krijgen. "We zoeken naar een mooie balans tussen wonen, werken en recreëren", zegt 'kwartiermaker' Rob van der Ploeg van BDP. "Gebouw en terrein bieden veel mogelijkheden, wél moet er sprake zijn van een meerwaarde, het moet iets toevoegen. Dat DDW hier een tijdelijk onderkomen vindt, past precies in het plaatje."

www.ddw.nl

Meer berichten