Foto:

De raadselachtige bloem

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de mevrouw Franken:

In de zomer heb ik prachtige paarse bolvormige bloemen op stelen gezien in de tuinen van Appeltern. Ik heb al verschillende tuincentra gehad, maar deze plant heb ik nergens gevonden. Weet u misschien hoe deze plant heet en hoe ik eraan kom?

Antwoord:

Ik weet vrijwel zeker dat u het over de sierui heeft. Dit is familie van de ui: de Allium-familie. De meeste soorten sieruien zijn lila of paars van kleur en zijn dankbare tuinplanten. Het zijn bolgewassen die bijna uitsluitend als bloembol worden verkocht. Het najaar is de tijd om ze aan te schaffen en te planten."De meest populaire soort van dit moment is de Allium afflatunense 'Purple Sensation'.

Dit is een plant die zo'n 80 centimeter hoog wordt en een warmpaarse kleur heeft. De bloemen zijn kogelrond en bloeien prachtig boven een ondergroei van bijvoorbeeld daglelie (Hemerocallis) of zonnehoed (Echinacea). Het blad van zomerbloeiende vaste planten is nog niet zo hoog en daarom is het fraai dat deze bloembol eerst bloeit en verdwijnt, voordat de vaste planten het in de zomer overnemen. Het blad van de sieruien verschijnt al vroeg, maar is al afgestorven voordat de bloei begint. Mijn favoriet is de Allium christophii, de sterrenlook. Deze sierui is zo'n 50 cm hoog en bloeit met stervormige lilakleurige bloemen in een bolvormige bloeiwijze van wel 15 cm doorsnede.

Deze sterrenlook combineert fraai met verschillende soorten bodembedekkers zoals stekelnootje of waldsteinia. Uitgebloeid is de soort ook nog lange tijd mooi om te zien. Een sieruisoort zonder echte bol is steeds meer in opkomst: daslook (Allium ursinum). Deze look plant u als wortelstokjes en bloeit al in april met witte bloemen met een sterke knoflookgeur.

Meer berichten