Helen Dijks (midden) ontving van journalist auteur Frans Dekkers (links) en Wim Daniels het eerste exemplaar. (Foto DFP)
Helen Dijks (midden) ontving van journalist auteur Frans Dekkers (links) en Wim Daniels het eerste exemplaar. (Foto DFP) (Foto: )

150 jaar uitgaansleven Eindhoven in een mooie bundel

Onder de titel 150 jaar leven in Eindhoven brengt uitgeverij Optima in een gelimiteerde oplage ruim dertig themanummers uit waarin het leven in Eindhoven in de afgelopen 150 jaar wordt belicht. De Eindhovense journalist en auteur Frans Dekkers schreef het tiende nummer, dat afgelopen week feestelijk gepresenteerd werd bij Boekhandel Van Piere.

EINDHOVEN - Het uitgaansleven in Eindhoven in kaart brengen betekent voor Frans, even in zijn archieven duiken. Deze gedreven verzamelaar, in het bijzonder wanneer het op muziek maken, bandjes en het uitgaansleven in Eindhoven gaat, bundelde zijn kennis, foto's en illustraties in 2010 al eens in het boek Beatstad Eindhoven, terugblik op de jaren vijftig en zestig.

Nu dook hij wat dieper de geschiedenis in om amusement en uitgaansleven in de lichtstad van het Zuiden te belichten. Zoals de eerste films die er vertoond werden in Apollo's Lust in januari 1905. En wat te denken van een heuse reisbioscoop waar je tijdens kermissen naar binnen gelokt werd om een vrouw met twee hoofden te bewonderen. De eerste echte bioscoop, Cinema Parisien, werd in april 1917 in de Vrijstraat geopend. Zowel het vooroorlogs uitgaansleven, het amusement gedurende de Tweede Wereldoorlog alsmede het uitgaansleven na de oorlog komen ruimschoots aan bod. Evenals de jazzavonden in Poort van Kleef, de komst van de Philips Jubileum hal, het Cabaret der Onbekenden in Carlton, een foto uit 1961 met daarop een piepjonge Peter Koelewijn en Harrie van Hoof, de opening van de Stadsschouwburg in 1964 en de komst van discotheek Hollywood.

Voor de in Eindhoven woonachtige 'woordprofessor' Wim Daniëls, die de presentatie van dit bijzondere themanummer begeleidde, was het een uitgelezen gelegenheid om ook de aanwezigen tijdens deze presentatie te betrekken. Waar gingen zij vroeger dansen en welke uitgaansgelegenheden werden door hen bezocht? En natuurlijk legde Daniels graag even uit waar het woord kermis vandaan komt. "In de late middeleeuwen werd tijdens jaarmarkten ter verering van een patroonheilige een kerkmis gehouden. Maar gaandeweg verliest de jaarmarkt haar religieuze karakter en verandert in de achttiende eeuw in een volksfeest (kermis) waar vertier voorop staat." Het eerste exemplaar van dit themanummer werd in ontvangst genomen door Helen Dijks, de dochter van de toenmalige eigenaar van Carlton aan de Markt.

Om alle themanummers van 150 jaar Leven in Eindhoven te bewaren zijn twee verzamelboxen te koop.

Meer berichten