Altijd een kijkje willen nemen bij een kunstenaar? Het kan dit weekeinde tijdens de Atelierroute.
Altijd een kijkje willen nemen bij een kunstenaar? Het kan dit weekeinde tijdens de Atelierroute. (Foto: Picasa)

Atelierroute Eindhoven: kunstenaars zetten de deuren open

Altijd al eens willen zien hoe een kunstenaar te werk gaat? Dan biedt de Atelierroute Eindhoven & Regio hiervoor een uitgelezen mogelijkheid. Zestig kunstenaar openen zaterdag en zondag de deuren van hun atelier, en gunnen bezoekers een kijkje in hun 'keuken'.

EINDHOVEN "Nee, het is beslist geen expositie die de bezoekers te zien krijgen", zegt mede-organisator Karin van Lotringen. "Wél hebben mensen de kans om met eigen ogen te zien hoe het scheppend creatief proces in zijn werk gaat."

Uiteraard geven de kunstenaars tekst en uitleg. Wat is er leuker dan te gaan kijken in een werkruimte waar ideeën van een kunstenaar in schets of steen, schilderij of foto vorm krijgen? Waar het bijzonder kan ruiken naar verf of klei, drukinkt of hout en waar je de mogelijkheden van allerlei gereedschappen en materialen kunt zien?" Rondneuzen in het atelier, zo vat Van Lotringen het bondig samen.

Inspiratie
Het mes snijdt aan twee kanten. Kunstenaars kunnen hun werken aan het publiek tonen, en ook verkopen, en bezoekers kunnen hun licht opsteken, en mogelijk ook inspiratie opdoen. "Een mooie wisselwerking", vindt Van Lotringen. "Hopelijk gaan mensen die een kijkje in de ateliers gaan nemen, met een andere blik naar kunst kijken."

De organisatie heeft een mooie route samengesteld die bij voorkeur per fiets kan worden afgelegd. "Maar je kan natuurlijk ook eens gaan kijken wat er zoal bij jou in de wijk te beleven valt." Keuze is er volop. Schilderkunst, beeldhouwen, keramiek, fotografie, boetseren, tekenen, kaarsen maken, lichtkunst, de disciplines die tijdens de Atelierroute aan bod komen zijn divers.

Van Lotringen: "We willen zoveel mogelijk variatie bieden. Voor mij is het geslaagd als mensen door kunstenaars worden verrast. Aan de voorbereiding kan het volgens Van Lotringen niet liggen. Eerdere edities vielen bij deelnemers -kunstenaars én bezoekers- in de smaak. "We hebben iets moois opgebouwd. Alleen slecht weer zou niet zo best uitkomen."

Meer berichten