Het winnen van de Prijs voor Eindhovens Schrijftalent gaf Sandra Bernart vertrouwen in haar schrijven.
Het winnen van de Prijs voor Eindhovens Schrijftalent gaf Sandra Bernart vertrouwen in haar schrijven. (Foto: )

'Mooi initiatief voor onontdekt talent'

De komende weken buigt een jury zich over verhalen die zijn ingezonden voor de Prijs voor Eindhovens Schrijftalent 2018. Welke het beste is, wordt 22 november bekendgemaakt. De winnaar krijgt de prijs uitgereikt door Sandra Bernart. Ze won vorig jaar de prijs met haar verhaal 'Nuchterheid met een zachte G'. Wat heeft het haar in de afgelopen twaalf maanden opgeleverd?

EINDHOVEN - "Behalve de erkenning, heeft het winnen me met name vertrouwen gegeven in mijn schrijven. De prijs is een mooi initiatief om onontdekt schrijftalent uit de regio Eindhoven een podium te geven", zo vindt Sandra. Terwijl ze met haar debuutroman 'Ik zag Menno' al in 2015 de finale behaalde van de Coffeecompany Book Award en op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2016 terechtkwam. "Die heb ik beide niet gewonnen. Dan telt het niet", zegt ze daarover.

"Na het winnen van de Prijs voor Eindhovens Schrijftalent voelde het toch meer als echte erkenning. Alsof je een soort kwaliteitskeurmerk krijgt opgeplakt, dat zegt: 'die heeft een prijs gewonnen, die kan dus wel wat'." Haar telefoon stond overigens niet roodgloeiend. "Nee, het is vooral persoonlijke erkenning. Schrijven is nogal een solitaire bezigheid. Dan is het fijn dat wat je maakt, gelezen wordt en op deze manier wordt gewaardeerd. Daarvoor was ik minder zichtbaar. Mensen nemen je dus serieuzer."

Bucketlist
Fulltime bezig zijn met schrijven doet Sandra nu zo'n tien jaar. Destijds maakte ze als begin dertiger samen met haar man een bucketlist. "We vroegen ons af wat we nog wilden doen. Dat is denk ik inherent aan bepaalde levensfasen. Op mijn lijst stond een boek schrijven op nummer één. Ik vind dat je dan ook de daad bij het woord moet voegen." Allereerst verdiepte Sandra zich in het schrijven, want hoe doe je dat eigenlijk? "Ik heb cursussen gevolgd en deed mee met verhalenwedstrijden. Op mijn allereerste verhaal dat ik de wereld instuurde, werd ik benaderd door een schrijverscollectief. Ik voelde me helemaal vereerd." Ze werd lid. Ieder kwartaal stuurt elk lid van de groep een verhaal in, dat wordt beoordeeld door de anderen. "Daar heb ik heel veel van geleerd. Je blinde vlekken worden daarmee ontmaskerd."

Vol van Maan
Daarnaast heeft Sandra veel opgestoken van de schrijflessen bij Roel Smits uit Eindhoven. "Hij is ook degene die mij een schop onder de kont gaf. Daardoor tikte ik krap voor de deadline 'Nuchterheid met een zachte G'." Het heeft haar geen windeieren gelegd. Integendeel. Afgelopen zomer verscheen Sandra's tweede roman 'Vol van Maan'. "Na mijn debuut had ik wel weer wel zin in een tweede boek. De behoefte een langer verhaal te schrijven met ruimte om personages tot leven te wekken, was groot." De recensies laten zien dat ze een goed boek heeft afgeleverd. Het aan de man brengen, vindt Sandra wat moeilijker. "Ik hoef niet per se in de belangstelling te staan, maar het hoort er nu eenmaal bij."

Meer berichten