Deze prachtige, ouderwetse stoomlocomotief arriveert in Eindhoven. (foto: Bert Jansen).
Deze prachtige, ouderwetse stoomlocomotief arriveert in Eindhoven. (foto: Bert Jansen). (Foto: Bert Jansen)

Groot feest voor treinliefhebbers

Het was afgelopen zaterdag feest voor alle treinliefhebbers. Twee ouderwetse stoomlocomotieven (een aan de voorzijde en een aan de achterzijde) tuften verschillende keren over het spoor van Eindhoven naar Den Bosch. En weer terug.

EINDHOVEN - De spotters stonden verspreid over het traject, de echte liefhebbers zaten in de tweede klasse wagons uit 1940 om de rijdende sensatie mee te maken. Er reden twee stoomlocomotieven: de 011075 of de 65018. Voor de zesjarige Valerie en zevenjarige Charlotte was het een onverwacht uitje, net als voor al die andere kleine kinderen, die met ontzag naar de grote stoomwolken keken. Echt genieten was het echter voor de thuishobbyisten, die op hun zolder of leegstaande kamer hun eigen spoorwegtraject van station naar station gecreëerd hebben.

Afwachten
Deze kenners wisselden ervaringen uit en prezen het initiatief van deze treinhappening die georganiseerd was door Martijn Lankhaar van ModeltreinCenter s-Hertogenbosch. "De laatste actieve rit van 'n stoomlocomotief in Nederland was in 1960 van Amsterdam naar Utrecht, waar hij rechtstreeks in het spoorwegmuseum gerangeerd werd. Het is altijd afwachten of mensen voor zo'n bijzonder evenement ook voor een ritje willen betalen. De 2800 kaartjes hebben we echter bijna allemaal weten te verkopen. Dit smaakt naar meer," liet hij desgevraagd weten.

Meer berichten