Tamara Strijbos toont een product.
Tamara Strijbos toont een product.

Streekwinkel in Philipsdorp Eindhoven: lokaal en eerlijk

De lokale ambachten in stand houden en mensen laten beseffen wat we allemaal met eten 'doen' in de wereld. Eten zonder Streken is verhuisd naar de Frederiklaan in Eindhoven en opende vorige week de deuren.

EINDHOVEN - De kozijnen van de voormalig postzegelwinkel zijn in stand gebleven en eigenaresse Tamara Strijbos heeft enkele muren van het gemeentelijk monument zelfs blauw geverfd. ,,De eerste Etos van Nederland zat hier vroeger gevestigd. Zie het als een knipoog naar het verleden", zegt ze. De afgestudeerd levensmiddelentechnoloog is dol op alles wat met eten te maken heeft. Koken, er uitvoerig over vertellen en, niet verrassend, het eten zelf.

,,Mensen komen niet even twee minuten langs in mijn winkel. Nee, ze zijn dan makkelijk een half uur binnen", blikt Strijbos (40) terug op haar driejarige periode in de Edisonstraat. Destijds profileerde Eten zonder Streken zich als streekwinkel dat ook vleesproducten verkocht. ,,Nu is het concept zo dat we een lokale winkel met plantaardige producten zijn. Vlees heb ik uit het assortiment geschrapt. Ik kon geen boer meer vinden die de koeien diervriendelijk slachtte. Er wordt veel gerommeld in de industrie, daarom zag ik er vanaf", licht ze haar besluit toe.

Geen vlees meer, wel vegetarische producten, zoals tofu en zelfgemaakte burgers. Ook bestaat de voorraad uit diverse soorten muesli, zaden, lokale bieren, honing en superfoods. ,,Daarbij wil ik kombucha, een gezonde gefermenteerde drank, en vegetarische faux gras (eendenlever) eruit lichten. Heerlijk en vooral eerlijk eten", klinkt het. Brood van 't Wasven, kaas van de Hoogeloons Ruurhoeve en Beerze bier zijn het benoemen eveneens waard. Om maar te zwijgen over haar zelfgemaakte vegaburgers, die tevens in diverse Eindhovense horecagelegenheden te bestellen zijn. ,,Ja, zelf koken is mijn grote passie. Erover vertellen ook. Eigenlijk alles wat met eten te maken heeft, maakt mij blij."

Meer berichten