Stoptober start 1 oktober maar stopper kunnen ook op een later moment instappen. Foto: Pixabay
Stoptober start 1 oktober maar stopper kunnen ook op een later moment instappen. Foto: Pixabay (Foto: Pixabay)

Stoptober: 'Voor mij is het nu of nooit'

Voor het vijfde jaar op rij staat de maand oktober in Nederland in het teken van Stoptober. Dankzij de positieve aanpak, de gratis Stoptober-app en de dagelijkse steun van Stoptober via social media hebben al bijna een kwart miljoen Nederlanders de afgelopen jaren meegedaan. Ook de steun van de stoppers onderling draagt bij aan het succes.

REGIO - Actrice- en presentatrice Katja Schuurman, presentator Kees van der Spek en Omroep MAX-directeur Jan Slagter gaan vanaf 1 oktober de uitdaging aan om 28 dagen niet te roken. Gelegenheidsroker Katja Schuurman wil graag helemaal stoppen: "Het is een gewoonte waar ik graag vanaf zou zijn. Samen stoppen is fijn, het sterkt in het volhouden. Het gevoel dat je niet alleen bent en soms even chagrijnig naar elkaar kan kijken en dan elkaar lachend lief omhelzen."

Kees van der Spek rookt sinds zijn 16e en weet zeker dat Stoptober hem het laatste zetje kan geven: "Als je een maand kunt stoppen, is de kans dat je echt helemaal kunt stoppen enorm groot." Voor Jan Slagter is dit een kans die hij met beide handen aangrijpt: "Ik rook al 40 jaar tussen de anderhalf en twee pakjes per dag. Volgend jaar word ik 65 jaar en ik heb het gevoel: het is nu of nooit."

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) "Stoppen met roken doe je voor jezelf maar ook voor je kinderen en de familie en vrienden om je heen. Het helpt enorm bij stoppen als je om je heen zo weinig mogelijk mensen een sigaret ziet opsteken. Rookvrij is ondertussen gelukkig steeds gewoner. In de trein, het stadion, op het schoolplein, in en om het ziekenhuis. Sinds deze maand zijn zelfs 550 sportclubs geheel rookvrij. Stap voor stap brengen we zo samen de eerste rookvrije generatie dichterbij. Ik wens iedereen die meedoet heel veel succes!"

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken, maar dit is nog niet zo eenvoudig. Voor een roker lijkt er eigenlijk nooit een juiste gelegenheid om te stoppen. Stoptober creëert dit moment op 1 oktober en biedt positieve steun aan alle stoppers. Rokers die 28 dagen stoppen hebben 5 keer meer kans om blijvend te stoppen doordat ze door de periode met de zwaarste ontwenningsverschijnselen heen zijn. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC van vorig jaar blijkt dat Stoptober werkt. 70% van de deelnemers heeft Stoptober volgehouden en niet gerookt. Ongeveer de helft daarvan is zelfs na 3 maanden nog steeds gestopt. Dat percentage is vele malen hoger dan een stoppoging zonder hulp.

De gratis Stoptober-app stuurt elke dag berichten stuurt en geeft tips en advies geeft. Nieuw in de app is dat stoppers nu onderling kunnen chatten. Ook op de Facebookpagina worden dagelijks tips en berichten gedeeld. Alle deelnemers kunnen het Stoptober Magazine, zolang de voorraad strekt, gratis ophalen bij een Kruidvatvestiging bij hen in de buurt. In het magazine staan inspirerende verhalen van bekende en onbekende Nederlanders en vanzelfsprekend veel tips om de 28 dagen door te komen.

https://stoptober.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden