Foto:

Afgeschminkt

'Passie, Strijd, Van Bommel.' Dat stond er bij de afscheidswedstrijd van Mark van Bommel op een prachtig groot spandoek in het Philips Stadion geschreven. Een betere typering van de middenvelder in dienst van PSV kon niet gegeven worden.

Nu hij trainer is van zijn favoriete club blijkt hij juist deze eigenschappen over te brengen op zijn spelers. Met het mes tussen de tanden en met de borst vooruit betreedt het keurkorps van de clublegende het veld in Eindhoven. Ajax werd volledig afgeschminkt op de Frederiklaan. De Amsterdammers mochten van geluk spreken dat de bij rust behaalde drie nul voorsprong niet verder werd uitgebouwd in de tweede helft. Hoe kan het dat het vooraf bewierookte elftal van Ten Hag zo te kijk werd gezet tegen de regerend landskampioen?

Simpel, PSV voetbalde volgens een goed doordacht strijdplan. Compact verdedigen met het hele elftal en bij balverovering zo snel mogelijk de diepte zoeken in de ruimte achter de verdediging van de Ajacieden. Het trio De Jong, Lozano en Bergwijn zorgde vervolgens voor het nodige gevaar. Met name targetman Luuk de Jong waande zich in een speeltuin. Ieder duel won hij van centrale verdedigers Blind en De Jong. Zo kon hij uitgroeien tot de absolute man van de wedstrijd. De spits wordt vaak geridiculiseerd vanwege zijn beperkte voetballende vermogen echter in de lucht is hij onklopbaar.

Dit wapen zorgt ervoor dat PSV tegen iedere tegenstander de mogelijkheid heeft om de lange bal te hanteren om onder druk uit te komen. Niet voor niets hamerde van Bommel bij het begin van het seizoen er bij de clubleiding op om de aanvaller te behouden voor het elftal. Dat vertrouwen wordt momenteel terugbetaald. Dit tot tevredenheid van de coach. Nu de voorsprong vijf punten bedraagt is het zaak om niet te gaan zweven en de voorsprong op z'n minst te behouden. Het programma is zwaar met twee wedstrijden per week tot de winterstop. Iedere wedstrijd alles geven is het devies, op zijn van Bommels dus!

Meer berichten