Diana van den Eijnden zet zich in voor vrijwilligers.
Diana van den Eijnden zet zich in voor vrijwilligers. (Foto: )

Vrijwilligerswerk in Eindhoven: het doorbreken van de dagelijkse sleur

In contact komen met andere mensen? Samen aan een doel werken? Andere mensen helpen? Vrijwilligerswerk heeft meer te bieden dan menig mens durft te denken. Eindhoven Doet maakt zich sterk voor vrijwilligers, maar ook voor organisaties die vrijwilligershulp zoeken. Kort gezegd: de beweging bemiddelt tussen vraag en aanbod.

EINDHOVEN - Vrijwilligerswerk is belangrijk! Diana van den Eijnden benadrukt het nog maar eens. Ze is actief bij Eindhoven Doet, een beweging die zich inzet voor iedereen die zich vrijwilliger in wil zetten. Eindhoven Doet, dat tot januari jongstleden nog als Vrijwilligerspunt door het leven ging, inspireert mensen om van start te gaan als vrijwilliger. "We organiseren evenementen om vrijwilligerstalenten te vinden, hebben een vacaturebank en informeren en adviseren vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven bij het vinden en binden van vrijwilligers", legt de 40-jarige Eindhovense uit.

Het kantoor van Eindhoven Doet zit gevestigd aan de Beemdstraat, maar heeft ook twee vestigingen op locatie: in wijkcentrum De Werf en wijkcentrum 't Akkertje. Op die plekken kunnen potentiële vrijwilligers zich aanmelden voor een leuke, inspirerende vrijwilligersjob. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? "Vind een vrijwilliger het fijn om alleen te werken? Of juist liever samen met andere mensen? Wat zijn de talenten? Kortom: wat voor soort werk past bij die persoon", zo legt Van Eijnden het proces uit.

Vervolgens neemt zij een kijkje in het bestand. Op het moment van schrijven staat de teller op 833 verschillende vacatures. "Da's niet verkeerd hè? Er is genoeg keus. Om maar wat te noemen: mensen kunnen werken in een kringloopwinkel, meehelpen op een festival, collecteren voor een goed doel of bijdragen in ouderenzorg." Gezamenlijk aan een doel werken met gelijkgestemde mensen: dat is het streven.

Voorbeelden
"Ik herinner me dat zich hier een 23-jarige, frisse jongen meldde. Hij was goed opgeleid, beschikte over een goede cv. Dus ik dacht: die wil iets innovatiefs gaan doen. Maar nee: het leek hem leuker om koffie in te schenken in een bejaardentehuis. Later, toen hij dat vrijwilligerswerk enkele keren had verricht, sprak ik hem weer. Hij zei oprecht te genieten van het plezier bij de ouderen en genoot van hun twinkelende ogen. Dat is toch fantastisch?!"

Aanmelden
Van Eijnden wil maar zeggen dat een dagdeel vrijwilligerswerk minstens zoveel genoegdoening en plezier op kan leveren als een avondje Netflixen of gamen. "En dat je de medemens helpt. Je knapt op van vrijwilligerswerk. Aan ons de taak om een vrijwilliger te koppelen aan werk dat dicht bij hem of haar past."

Zin om je in te zetten voor de medemens? Neem eens een kijken op www.eindhovendoet.nl en maak een afspraak met Van den Eijnden, of één van haar collega's.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden