Liza Zjyrova ambieert een betere toekomst voor iedereen in de wereld. (Foto: Shell)
Liza Zjyrova ambieert een betere toekomst voor iedereen in de wereld. (Foto: Shell) (Foto: )

Liza Zjyrova naar One Young World: samenwerken is de sleutel tot succes

De One Young World summit wordt dit jaar gehouden in Nederland. In oktober komen 1.800 jongeren uit 190 landen samen om kennis te delen over duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid. Liza Zjyrova (23) uit Eindhoven is één van hen. De jaarlijkse conferentie helpt ambitieuze jongeren om hun ideeën voor een betere wereld te verspreiden.

EINDHOVEN - Vanwege haar studie aan de TU/e verruilde Liza onlangs Utrecht in voor Eindhoven. Ze vindt het nog wat onwennig. Niet gek als je weet dat ze vorig jaar nog in Shanghai verbleef. Voor de minor Business and Chinese culture woonde Liza een half jaar in de metropool. Daar maakte ze ook kennis met smog. De ernstige luchtvervuiling zorgde ervoor dat Liza tijdens haar rondje hardlopen misselijk werd. Het zette haar aan het denken. "Het is zo bizar dat dit de omstandigheden zijn waarin mensen moeten leven. Hier moet ik iets aan doen of in ieder geval een steentje gaan bijdragen om de luchtkwaliteit te verbeteren." Haar droom is om aan een betere toekomst bij te dragen en het leven van anderen positief te kunnen beïnvloeden. "Ik wil bruggen bouwen", zegt ze vastberaden.

"Daarvoor is deze summit een uitstekende gelegenheid. Ik ben blij dat ik daaraan mag deelnemen." De wens voor een meer duurzame wereld zorgde ook voor haar verhuizing naar Eindhoven om de studierichting Sustainable Energy Technology te volgen. Liza vindt het lastig om één punt te noemen waarom ze voor deze studie heeft gekozen. "Ik wil me inzetten voor een meer duurzame samenleving. Wat ook meespeelt is de jeugd die ik heb gehad. Die is wat anders dan anderen. Mijn ouders vluchtten uit de Sovjet Unie en ik ben geboren in een asielzoekerscentrum. Daardoor heb ik altijd al op een andere manier naar dingen gekeken."

Pitch
Deze zomer stuitte Liza via Linkedin op een uitnodiging van Shell, waarin het bedrijf tien jongeren de kans gaf om deel te nemen aan de summit. Liza's motivatie en persoonlijke pitch waren van dusdanige kwaliteit dat ze mag meedoen. "We krijgen bovendien coaching en training van Shell." Eerder deed ze al mee aan een wedstrijd waarbij ze met een team een zelfvoorzienend huis bouwde. "We hebben niet gewonnen, maar het was wel inspirerend om met jongeren van over de wereld bezig te zijn met duurzaamheid. Tegelijkertijd vroeg ik mezelf af hoe we nu daadwerkelijk die brug kunnen slaan, want mondiaal samenwerken is de sleutel tot succes. Daarom is het ook zo tof dat ik nu mag deelnemen aan de summit. Je komt dan in contact met jongeren die hetzelfde denken en doen."

Dat de tiende One Young World summit in Den Haag plaatsheeft, vindt Liza 'supergaaf'. "Het is na de Olympische Spelen het grootste evenement dat de meeste jongeren bij elkaar brengt." De tien uitverkorenen van Shell doen overigens mee met uiteenlopende disciplines. "Mijn hart ligt bij techniek. Anderen nemen hun eigen passie mee. Het is heel tof om al die verhalen te horen."

Meer berichten