Foto:

Oprit groener maken

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van Karin:

Ik zoek een oplossing om mijn oprit voor het huis groener te maken. Nu is de hele oprit dicht gelegd met klinkers, maar ik wil graag een groene oprit waar het water ook doorheen kan. Welke plantjes zijn hiervoor geschikt?

Antwoord:
Er wordt vaker gevraagd naar beloopbare planten, maar planten waar u met een auto overheen kunt rijden, dat is wel heel veel gevraagd. Het is zeker mogelijk om uw oprit een stuk groener te maken, maar u dient wel rekening te houden met de minimumeisen van een plant. Wanneer u de klinkers uit uw oprit zou halen en daarna het bestratingszand eronder zou vervangen door tuingrond dan kunnen er in principe planten groeien. Deze ondergrond is echter ongeschikt om met de auto overheen te rijden, want tuingrond kan niet goed genoeg worden verdicht. De auto zou telkens wegzakken en bij regen wordt het een modderboel.

Daarom is op de plaats van de wielsporen een harde ondergrond nodig. Vroeger werd een groene oprit vaak gemaakt met twee tegelsporen met daartussenin een grasstrook. Ik kan me voorstellen dat u in plaats van gras een tuinplant wil proberen. Planten die betreding verdragen zijn bijvoorbeeld loopkamille, kruiptijm, koperknoopje, priemvetmuur en corsicaanse munt. Deze soorten kunnen worden belopen, maar zullen op plekken waar u dagelijks uitstapt toch verdwijnen. Leg op zo'n plek daarom een stapsteen. Wanneer u de hele oppervlakte van uw oprit wilt vergroenen, dan kunt u dit doen met gras-grindplaten.

Dit zijn kunststof rasters, die aan elkaar bevestigd worden en zo een stevig oppervlak vormen dat overrijdbaar is met een personenwagen. Het raster moet op een stevige ondergrond liggen en wordt opgevuld met tuinaarde. Hierin kan gras of bijvoorbeeld microklaver worden ingezaaid.

Meer berichten