Een hoofdrol tijdens het Orgelfestival is weggelegd voor het onlangs gerestaureerde Verschueren-orgel. FOTO: Han Haitjema.
Een hoofdrol tijdens het Orgelfestival is weggelegd voor het onlangs gerestaureerde Verschueren-orgel. FOTO: Han Haitjema. (Foto: )

Orgelfestival kent bomvol programma

Liefhebbers van orgelmuziek kunnen vrijdag, zaterdag en zondag hun hart ophalen tijdens Orgelfestival Eindhoven. In de Sint-Catharinakerk valt er voor jong en oud wat te beleven, te luisteren of zelf te doen. Het festival wordt vrijdag geopend door Monique List, wethouder van cultuur.

EINDHOVEN - De aanleiding voor het festival vormde de restauratie van het zogeheten Verschueren-orgel. In opdracht van de gemeente Eindhoven - eigenaar van de St. Catharinakerk - is een kostbare renovatie van het orgel uitgevoerd. Eind 2017 is het Verschueren-orgel weer in gebruik genomen. Het spreekt voor zich dat het orgel de hoofdrol vertolkt tijdens het festival, maar ook twee andere orgels in de kerk worden bespeeld, een Klop-kistorgel en een historisch orgel uit de onlangs gesloten Don Boscokerk, dat zich uitstekend leent voor barok-repertoire.

Het Orgelfestival kent een bomvol programma. Organisten uit binnen- en buitenland geven acte de présence, er zijn workshops, kinderactiviteiten en ook docenten en studenten van conservatoria maken hun opwachting. De voorbereidingen voor het orgelfestival hebben maanden in beslag genomen.

"Dat kan ook niet anders, met zo'n vol programma", weet Marleen Kerssen, secretaris van Stichting Collegium Musicum Eindhoven, de initiatiefnemer van het festival. "Uitgangspunt was om goed uit te pakken, met een vol en divers programma, daar zijn we in geslaagd. Daarnaast willen we de schoonheid van orgelmuziek laten zien én laten horen. In de Sint-Catharinakerk is de akoestiek indrukwekkend, zeker als er wordt gespeeld op het Verschueren-orgel, dat heeft een fantastisch rijke klankkleur, en met de verschillende registers dat het orgel kent, kun je muzikaal gezien alle kanten op."

Schoonheid
Het grote publiek kennis laten maken met de schoonheid van orgelmuziek, dat is een van de drijfveren van de mensen achter het festival. In de Sint-Catharinakerk worden al meer dan tien jaar iedere zaterdagmiddag om 15.00 uur concerten gegeven. "Die worden redelijk goed bezocht, maar de vaste schare bezoekers vergrijst", zegt Marleen Kerssen.

"Onbekend maakt onbemind, daarom hebben we bewust ervoor gekozen om het festival laagdrempelig te houden. Wie eens wil komen kijken, kan gewoon binnenlopen." Om de interesse voor orgelmuziek bij jongeren te wekken is er voor kinderen en studenten gratis toegang. Verder zijn de voorstellingen zijn 'prettig geprijsd', en sommige zijn gratis te bezoeken, zoals een lunchconcert dat op zaterdag van 12.30 tot 13.00 uur wordt gegeven.

Happening
Het slotconcert is op zondag van 15.00 tot 16.00 voor rekening van Wayne Marshall, organist, en chef-dirigent van het WDR Funkhausorchester in Keulen. Ook de Nacht van de Stadsorganisten, zaterdagavond, belooft een happening te worden. Net als het Openingsconcert op vrijdag door organist Jan Hage.

www.muziekindecathrien.nl/orgelfestival

Meer berichten