Foto:

Notenboom snoeien

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Teunissen:

Kan ik in het najaar mijn notenboom nog snoeien? Hij hangt nu vol met noten, dus die wil ik graag eerst oogsten. Het is een volwassen boom van ongeveer 50 jaar.

Antwoord:

Een notenboom, officieel walnoot, is een van de boomsoorten die een specifieke snoeiperiode heeft. De stelregel is dat deze boom gesnoeid kan worden zolang er blad aan de boom zit. Dit betekent dat de periode voor snoeien loopt van juni t/m begin oktober. Snoeit u buiten deze periode, dan is de kans groot dat de boom gaat bloeden, waarbij sap uit de snoeiwond loopt.

Deze wond kan weken open blijven, waardoor de boom verzwakt. De gewone walnoot, Juglans regia, is een snelgroeiende boom die zo'n 15 meter hoog kan worden en ook bijna net zo breed. Het is een lichtminnende boom, die het best tot zijn recht komt wanneer hij als solitair vrijuit kan groeien zonder concurrentie van andere bomen.

De bast is lichtgrijs en het hout is prachtig licht van kleur. In het zuiden van Europa zie je vaak velden vol staan van deze vruchtdragende bomen. Zo'n plantage van walnoten zie je eigenlijk nooit in Nederland, vanwege de kans op het bevriezen van de bloemen in het voorjaar. Hier zie je de boom vooral in tuinen, parken en op erven. Bij het snoeien van een walnoot gaat het erom de boomkroon een open structuur te geven.

Dit betekent goed waarnemen hoe de takstructuur nu is. Laaghangende takken die in de weg zitten kort u in of snoeit u weg. Als u niet weet waar u moet beginnen, schakel dan een boomverzorger in, want eenmaal weg kunt u een tak er niet meer aanzetten.

Meer berichten