Introstudenten van de Fontys Sporthogeschool doen een dansje op het Stratumseind.
Introstudenten van de Fontys Sporthogeschool doen een dansje op het Stratumseind. (Foto: )

Studenten ontdekten Eindhoven

Vorige week ook zo veel studenten gezien in de stad? Dat kan kloppen! Door de introductieweek werden onder meer het Stadhuisplein, Strijp-S, Dynamo en de Effenaar overspoeld met jongvolwassenen die in Eindhoven gaan studeren. Gedurende vijf dagen maakten de nieuwelingen kennis met elkaar, studentenverenigingen en het uitgaansleven.

EINDHOVEN – Fysiotherapeuten in de dop, aanstaande leraren, verpleegkundigen en makelaars in spé staan zij aan zij tijdens Purple, de introductieweek voor eerstejaars studenten aan Fontys Hogescholen. Zo'n 5.500 jongvolwassenen komen naar Eindhoven voor één van de bijna dertig studierichtingen die er zijn in de stad. Voor degenen die nog geen kamer of andere slaapplek hebben én om de saamhorigheid te vergroten, toverde de organisatie het Klokgebouw om tot herberg. Handig wanneer je 's avonds lekker wil feesten en niet meer wil reizen.

Er wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt. Alle 2.300 bedden zijn bezet. "Het zorgt ook voor een optimale kennismaking met elkaar", vindt Edwin Lommers. Ooit was de communicatieadviseur van Fontys ook eerstejaarsstudent. "Ik heb destijds vriendschappen voor het leven gesloten, net zoals dat nu met de nieuwe lichting gebeurt."

Beukende beats verraden waar het te doen in in de binnenstad. Het is dag drie van de intro en bij een groot aantal studenten is de vermoeidheid van hun gezicht af te lezen. Een groepje in roze T-shirts, puft uit aan een picknicksetje voor de Sint Catharinakerk. "Het is hartstikke leuk en gezellig", roepen de sportstudenten in koor. "Het stappen eist wel zijn tol, maar hé, je leeft maar één keer hè." Het liedje waarop zij een dansje hebben ingestudeerd schalt loeihard uit de speakers. En hup, weg zijn ze.
Op het Stadhuisplein beuken de beats met wat minder decibellen.

T-shirts in alle kleuren van de regenboog staat mooi gesorteerd bij elkaar. Groepjes doen een spelletje of hangen wat bij elkaar. De alcohol vloeit er nog niet rijkelijk. "We houden wat reserve", zegt Sanne. "De avond is nog jong. Bovendien duurt de intro nóg twee dagen." Of ze al wegwijs is in de stad? "Het Stratumseind weet ik te vinden", zegt de Venlose. "Dat is voor nu prima. De rest komt later wel."

Hoewel de intro wellicht te boek staat als 'feestweek', steken de studenten er zeker ook wat van op. De meesten komen alleen, als nieuweling naar een vreemde stad. "Dan is het best fijn om tijdens zo'n week mee op sleeptouw te worden genomen", zo ervaart Thomas. "Aan het begin van de week hebben we kennisgemaakt met elkaar. Ouderejaars knutselden een programma in elkaar waar teambuilding en gezelligheid de boventoon voerde. Ik voel me lekker thuis en heb inmiddels leuke medestudenten leren kennen."

De relatieve rust op het plein is stilte voor de storm. Amper een uur later gaat het volume omhoog. Met een plastic beker in de hand wordt er geproost op een mooi studentenleven.

Meer berichten