Winfried in actie tijdens de lancering van De Houdini, een nieuwe flipperkast in het Dutch Pinball Museum. Foto: Ben Kleyn.
Winfried in actie tijdens de lancering van De Houdini, een nieuwe flipperkast in het Dutch Pinball Museum. Foto: Ben Kleyn. (Foto: )

Hoe doe je dat? 'Dat doe ik heel goed!'

Hij verzorgde stond jarenlang op de planken van nationale in internationale pretparken, won internationale prijzen, was op tv te zien bij het programma De nieuwe Uri Geller, en was soms maandenlang van huis om op te treden op cruiseschepen. Veel bekroond goochelaar en illusionist Winfried heeft inmiddels zijn thuis gevonden in Eindhoven.

EINDHOVEN - Nee, hij kan niet toveren, al ziet het er soms wel zo uit. "De kracht van de illusie", zo noemt hij het zelf. De meest gestelde vraag is: hoe doe je dat? "Dan zeg ik: dat doe ik heel goed!", zegt de geboren Voorburger met onderkoelde humor. En ja op feestjes wordt hem steevast gevraagd wat trucjes te doen. "Dat doe ik graag. Al zit er altijd wel iemand bij met het verzoek of ik zijn schoonmoeder kan laten verdwijnen."

De shows van Winfried kenmerken zich door een hoog tempo. "Ik wil het publiek entertainen, energiek zijn. Op het podium gebeurt iets magisch. Op die plek voel ik me in mijn element. Als het lijkt alsof het me geen moeite kost, dan is het goed. Maar vergis je niet, er gaan uren en nog eens uren aan oefeningen aan vooraf om een show onder de knie te krijgen, helemaal naar mijn hand te zetten", zegt Winfried. "En als er iets te helemaal gaat zoals de bedoeling is, dan speel ik daar direct op in, doe alsof het erbij hoort, of geef er een andere draai aan."

Het begon voor Winfried als jochie van vier toen hij van zijn vader een goocheldoos cadeau kreeg. "Ik was direct verkocht. Dat je met trucs mensen kunt entertainen, ik vond het prachtig" Winfried timmerde aan de weg en al op zijn tiende werd hij gecoacht door illusionist Richard Ross. "Toen wist ik: dit is mijn wereldje, dit wil ik blijven doen. Mijn droom om professional te worden, heb ik kunnen waarmaken. Met veel oefenen, hard werken, en ja, ook talent speelt een rol."

Het had niet veel gescheeld of Winfried had zijn carrière als illusionist aan de wilgen moeten hangen. Vijf jaar geleden ging een act tijdens het vuurspuwen helemaal fout. "Ik verslikte te me en kreeg iets van het chemisch goedje in mijn longen. Dat was foute boel, ik liep een zogeheten chemische longontsteking op. Uiteindelijk vormde zich een abces in mijn rechter long. Te groot om operatief te verwijderen."

"Toen ik bloed begon over te geven, was het paniek. Een mogelijke longbloeding zou levensbedreigend kunnen zijn. Gelukkig liep het goed af. Mijn lichaam heeft het abces ingekapseld, en naar verloop van tijd is het kleiner geworden zodat het kon worden verwijderd. Ik heb er niets aan overgehouden, maar het heeft me wel aan het denken gezet. Wil ik nog wel door? Mijn passie om met een show op het podium te staan, bleek uiteindelijk groter. Wel wist ik: ik ga het anders aanpakken, niet meer maandenlang van huis, iets meer de tijd voor mezelf nemen, en voor mijn vriendin natuurlijk. Maar helemaal stoppen, nee, het is heerlijk om op het podium te staan."

www.masterillusionist.nl

Meer berichten