Tivoli (foto van indebuurt.nl)
Tivoli (foto van indebuurt.nl) (Foto: )

Waar komt de naam Tivoli vandaan?

Als je de kaart van Eindhoven en Stratum voor je hebt dan valt je een naam meteen op: Tivoli. Het klinkt vrolijk en zelfs als je nog nooit in Eindhoven bent geweest klinkt Tivoli toch al bekend en vertrouwd. Maar wat betekent het? Waar komt de naam van deze buurt vandaan?

EINDHOVEN - Tivoli, of als je het achterstevoren leest I lov it, vind je in Stratum. Het is die buurt bij de Heezerweg waar straten beestachtige namen hebben als Zebrastraat, Lamastraat en Tijgerstraat. En 'Tivoli' vind je op veel meer plekken. Een poppodium in Utrecht, een attractiepark in Kopenhagen, een voetbalstadion in Aken, een theater in Barcelona en ooit ook minimaal één café in Stratum, nog voordat de buurt Tivoli werd gebouwd. Tivoli is internationaal een populaire naam. De straten liggen op een voormalig landgoed met de naam Tivoli, dat door een woningbouwstichting van Baron Van Tuyll van Serooskerken in 1928 werd gekocht. Het heette toen dus al Tivoli, maar waarom?

Helemaal zeker weten we het niet, maar het lijkt erop dat alle Tivoli's over de hele wereld uiteindelijk vernoemd zijn naar de Italiaans stad Tivoli, een eeuwenoude plaats niet ver van Rome en een geliefd oord voor de Romeinse elite. In de 19e eeuw werd er in Parijs een park vernoemd naar de tuinen van een wereldberoemde villa in Tivoli. En toen dook de naam ineens overal op. Theaters, pretparken, cafés en eigenlijk allerlei mooie en leuke plekken al dan niet met prachtige tuin kregen die naam.

Landgoed
Op de site van Stichting Eindhoven in Beeld is een hele discussie ontstaan over een café met de naam Tivoli. Lag het aan de Aalsterweg, de Leenderweg of ín het huidige Tivoli bij de Heezerweg? Of waren het twee of misschien wel drie cafés met die naam? En is het vernoemd naar het landgoed dat wellicht weer vernoemd is naar het prachtige Italiaanse Tivoli? Hoe dan ook, zelfs in Eindhoven wordt de naam Tivoli vaker gebruikt. Volgens de krant Trouw heeft de wijk de naam overigens aan café Tivoli (welke het dan ook is) te danken. 'Een café met tuin dat er een eeuw geleden gevestigd was', werd er geschreven.

Hoe dan ook, Tivoli staat voor vermaak en amusement. En of dat nou voor de Romeinse elite, een baron in Heeze, muziekliefhebbers in Utrecht of cafébezoekers in Stratum is, als je er bent dan moet je wel een leuke tijd hebben. Zeker ook als je wandelt over de stoep in de Antilopenstraat of wacht om over te kunnen steken op het Zebrapad, nee, de Zebrastraat.

Van: www.indebuurt.nl/eindhoven

Meer berichten