Tjerk Langman is een echte 'Fortuynist' (foto: indebuurt).
Tjerk Langman is een echte 'Fortuynist' (foto: indebuurt). (Foto: )

'Volkert van der Graaf hield de deur voor me open'

Voor velen iets uit de geschiedenisboeken, maar Eindhoven heeft nog echt een actieve Pim Fortuyn-aanhang. Hier bestaat de LPF nog als politieke partij en heeft zelfs twee zetels in de gemeenteraad. Tjerk Langman is de nummer twee van de partij en heeft gezorgd voor de stoplichten op het Airborneviaduct, de Regenboogtunnel, het monument voor de Herculesramp en de relatieve rust in Vaartbroek. "Het was hier een kat-en-muisspel tussen hangjongeren en de politie."

EINDHOVEN - Tjerk Langman werd politiek actief nadat hangjongeren het verstierden in zijn buurt, rond de winkels in Vaartbroek. "Met buren zocht ik contact met de politiek om het aan te pakken en mede dankzij de LPF kwamen er tijdelijk camera's te hangen. LPF'er Rudy Reker vroeg mij om op de lijst voor de verkiezingen te staan. Daar had ik toen nog niet veel trek in, dus ik kwam op een onverkiesbare plek. Dit jaar stond ik op plaats twee en nu zit ik in de gemeenteraad."

Tjerk is eigenlijk helemaal geen politicus van beroep. Hij komt uit de verpleegkunde. "Als kind belandde ik een tijd in een rolstoel. Het ziekenhuis vond ik niet eng maar juist interessant. Ik werd verpleegkundige en nu werk ik bij verschillende ambulance-centrales. Als je ergens in Nederland 112 belt voor medische hulp dan kun je mij aan de lijn krijgen." In Eindhoven niet, trouwens. Hier wordt met een ander systeem gewerkt en daar is Tjerk niet zo'n fan van.

Hot
Pim Fortuyn is nog steeds 'hot' in Eindhoven. Althans, alleen hier is er nog een actieve partij met zijn naam. Er is zelfs onlangs nog een jongerenclub opgericht, de Jonge Fortuynisten. "Het is leuk om te zien dat Pim Fortuyn ook bij de jeugd nog bekend is, steeds meer zelfs." De Lijst Pim Fortuyn is bij de gemeenteraadsverkiezingen verdubbeld en Tjerk heeft veel bewondering voor de flamboyante professor die rond 2001 Den Haag op z'n kop zette. "Toen ik bij partij kwam, kreeg ik zo'n echte Fortuyn-stropdas."

Fortuyn is vermoord door Volkert van der Graaf en Tjerk volgt hem nu nog tot in de rechtbank. "Ik ga naar zijn rechtszaken. Het is een slimme man die goed gebruik maakt van het rechterlijk systeem en dat fascineert me. Onlangs hield hij na een zaak nog de deur voor mij open toen we naar buiten gingen. Ik denk niet dat hij weet wie ik ben."

Gebiedsverbod
"Toen Van der Graaf zijn celstraf had uitgezeten kreeg hij een gebiedsverbod voor een aantal plaatsen in Nederland, maar niet voor Eindhoven. Dat wilden wij als LPF natuurlijk wel. Toch ben ik niet bang dat hij hier ineens op de stoep staat. Ik voel me gewoon veilig hier, hoor."

Meer berichten