De Kleine Dommel staat centraal tijdens een expositie in Kasteelpark Geldrop. FOTO: Margot Klaren
De Kleine Dommel staat centraal tijdens een expositie in Kasteelpark Geldrop. FOTO: Margot Klaren (Foto: )

Kasteelpark Geldrop pakt flink uit

Je vakantie doorbrengen in het buitenland? Met een zomer als deze hoef je de grens niet over. Er valt in onze regio genoeg te beleven en te genieten als je er oog voor hebt. Neem nu volgens velen het mooiste plekje plekje van Geldrop: het Kasteelpark. Met het kasteel, een kinderboerderij, bloemenhof, en Engelse landschapstuin is het park voor veel mensen een leuk uitje. Wie er op zondagmiddagen een kijkje gaat nemen, kan bovendien een bezoekje brengen aan een IVN-tentoonstelling die wordt gehouden in Natuurinformatieruimte De Paardenstal. Thema: de Kleine Dommel.

EINDHOVEN - Toegegeven, de expositie heet interactief te zijn, maar wie verwacht de smartphone te moeten trekken, heeft het mis. Daar staat tegenover dat de samenstellers van de expositie hun best hebben gedaan om er iets moois van te maken. Opgezette dieren, prachtige landschapsschilderingen van kunstenares Willy van Tellingen, informatiepanelen, wat 'wist-je-datjes', en spelletjes die inzicht geven over de natuur én over de Kleine Dommel, de laaglandbeek die Geldrop op de kaart in tweeën deelt. Een aanrader is een natuurfilm, gemaakt de mensen van de Filmwerkgroep, die de Kleine Dommel en haar bewoners in beeld brengt door de seizoenen heen.

"De Kleine Dommel herbergt een mooie variatie aan waterdiertjes, vissen, insecten en planten", weet Rob Michels, een van de samenstellers van de expositie. Natuurbeheer als beekherstel en het aanleggen van meanders hebben de natuurdiversiteit goed gedaan.

"Ook is het water schoner en minder vervuild in vergelijking met enkele decennia geleden toen er met name in België veel afvalstoffen in de Dommel werden geloosd." Niettemin dienen zich door de grote droogte andere problemen aan, en dreigen sommige delen droog te vallen. Het Waterschap heeft al voorzichtig geïnformeerd bij de leden van de natuurwerkgroep om hand- en spandiensten te verlenen. "Dan gaan we op pad om met behulp van schepnetten vissen en andere waterdieren naar meer waterrijke plekken te brengen."

Tekst en uitleg
Tijdens de expositie staan leden van de natuurwerkgroep klaar om bezoekers van tekst en uitleg te voorzien. "En da's hartstikke leuk om te doen", zegt Michels. "Met name kinderen zijn leergierig en nieuwsgierig naar alles dat groeit en bloeit. Als mensen door ons met andere ogen naar de natuur gaan kijken, hebben we al veel bereikt, daar doen we het voor."

De tentoonstelling in De Paardestal is op zondagmiddagen van 14.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Het kasteel is tot en met 15 augustus iedere middag van 14.00 tot 17.00 uur open (behalve op maandag). Tijdens huwelijksvoltrekkingen zijn sommige ruimtes voor korte tijd niet toegankelijk. In de bovenruimten is op donderdag, vrijdag en zondag een kunstexpositie te bekijken en elke woensdagmiddag om 14.30 uur vertelt Marianne Menting een verhaal gedurende een kwartier. Parkeren kan bij de ingang aan de Helze.

Meer berichten