Leo Gosens autobiografische verhalen beschrijven ontmoetingen die hem gemaakt hebben tot wie hij nu is.
Leo Gosens autobiografische verhalen beschrijven ontmoetingen die hem gemaakt hebben tot wie hij nu is. (Foto: )

Een tijdloze snoer van anekdotes van Leo Gosen

Een carrière van 38 jaar in het onderwijs heeft Leo Gosen (74) uit Eindhoven een hoop herinneringen opgeleverd. Zijn kleinzoon motiveerde opa om deze dierbare gedachten op papier te zetten en uiteindelijk te bundelen. Met de onlangs uitgegeven paperback Snoer van herinneringen, waarin ook eigengemaakte gedichten en pentekeningen staan, toont Leo bovenal zijn creatieve veelzijdigheid.

EINDHOVEN – Ofschoon zijn wieg in Den Haag stond, bracht Leo Gosen zijn jeugdige vakantieweken door bij zijn oma in Eindhoven. Ook Leo's onderwijscarrière startte in zijn geboorteplaats, maar eindigde in de Lichtstad. Als jong afgestudeerde leerkracht begon Leo zijn loopbaan aan een basisschool in de Schilderswijk.

"Ik had een onderwerp voorbereid over rubber. Waar komt het vandaan, wat kunnen we ermee. Eén van de jongens stond op, liet zijn ploertendoder zien en zei: 'deze is ook van rubber'. Nou, toen was de toon wel gezet." Het is een eerste anekdote uit Leo's onderwijscarrière, die hij met enthousiasme deelt. Hij heeft er talloze paraat en vertelt er graag over. Om ze te bewaren voor zijn nageslacht heeft Leo zijn herinneringen nu gebundeld. Omdat hij daarnaast graag pentekeningen maakt én gedichten schrijft, worden de verhalen in het snoer daarmee afgewisseld.

Kruidenbuurt
In Eindhoven werkte Leo als waarnemend hoofd aan de Franciscus Xaveriusschool in de Kruidenbuurt, als hoofd van de toenmalige Don Boscoschool aan het Mimosaplein en als basisschooldirecteur van Onder de Wieken in de Achtse Barrier. In 2005 ging hij met pensioen. Aan het genieten van zijn vrije tijd kwam echter begin 2012 een einde. "Na een acuut aneurysma werd er gevreesd voor mijn leven." Bovendien werden zijn nieren onherstelbaar beschadigd.

"In 2016 kreeg ik mijn leven weer terug door een donornier." Die periode heeft hem doen nadenken over het leven. Dat het in een oogwenk voorbij kan zijn. Desondanks is Leo een opgewekt mens vol verhalen die hij graag deelt met anderen. Voorheen met zijn (klein)kinderen en leerlingen. Voortaan met iedereen die Snoer van herinneringen leest.

Info
De gebundelde autobiografische verhalen uit het leven van de voormalig basisschooldirecteur Leo Gosen zijn à 16,99 euro verkrijgbaar via de website van uitgeverij Boekscout: www.boekscout.nl. In de 118 pagina's tellende paperback vindtde lezer ook gedichten en pentekeningen. Daarnaast is Snoer van herinneringen te bestellen bij boekhandel Van Grinsven aan de Korianderstraat in Eindhoven.

Meer berichten