Wim en Carin uit Son en Breugel in hun café-bar genaamd De Brabander.
Wim en Carin uit Son en Breugel in hun café-bar genaamd De Brabander. (Foto: Willem Brouwer)

Wim en Carin uit Son en Breugel doen het op hun gemak

Het was hun vaste vakantieadres: Playa del Ingles in Gran Canaria. De laatste zes jaar was er geen twijfel: ieder jaar gingen ze er even op uit. En zo ontwikkelde zich een stiekeme droom van Wim en Carin Bonewald. Het getrouwde stel uit Son en Breugel – opgegroeid in Eindhoven - wilde maar wat graag een café-bar starten in het zonnige oord. Carin: "Hier schijnt de zon áltijd! Nou ja, bijna altijd. Ik denk dat er vijf dagen per jaar regen is. Heerlijk toch?!"

PLAYA DEL INGLES – Het café, gelegen in een gedateerd winkelcentrum genaamd Cita, heeft de naam De Brabander meegekregen. De ingelijste voetbalshirts van FC Den Bosch en FC Eindhoven deden al zoiets vermoeden. Het is er in deze periode van het jaar betrekkelijk rustig. Het seizoen op Gran Canaria begint in september en eindigt pas weer in maart. Wim en Carin huren de café-bar sinds 1 april en Carin geeft toe 'dat ze op een wat onhandige datum zijn ingestapt'.

In de winter
Maar goed, van horen zeggen hebben ze vernomen dat de drukte 'in de winter' dus flink toeneemt. Buurman Piet, een rasechte Amsterdammer die hier op de kop af dertig jaar in het café 't Biervat zit, weet dat wel te vertellen. Piet, met overhemd, chinobroek en een flinke grijze snor, heeft sowieso altijd wel wat te zeveren.

Brabantse gezelligheid
Ja, het is wel gezellig. Iets verderop zit ook Ron nog, die een Indonesisch restaurant houdt. Zo vinden de Nederlanders zich onderling gemakkelijk. Vanaf september moet het dus storm lopen. Carin: "De naam van onze café-bar verwijst naar de Brabantse gezelligheid die we hier verwezenlijken. Lekkere borrelnootjes op tafel, gehaktballetjes uit jus, af en toe een borreltje." Een schaal met stukjes kaas en worst mogen ook niet ontbreken.

Niet zo nauw
Sport mag uiteraard ook niet ontbreken. In principe is De Brabander dagelijks van 18.00 tot 01.00 uur geopend, maar als er voetbal of Formula 1 op televisie is, gaat de café-bar eerder open. "En als het 's nachts gezellig is, blijven we gerust wat langer open, hoor. Hier kijken ze niet zo nauw." Ze geeft toe dat het wel een gok is. "Maar als we hier kunnen leven, is het wat ons betreft al goed."

Op en neer
Ondertussen zeilt Wim op en neer van Spanje naar Eindhoven – en weer terug. Zijn logistiekbedrijf moet immers ook draaiende blijven. Voor nu kijkt het Son en Breugelse koppel het de komende anderhalf jaar aan. Manana manana zeggen ze hier. Carin: "Alles op het gemakje hè. Is het morgen niet, dan overmorgen wel."

Meer berichten