'Plaatje van een eerder gehouden editie van de Rock 'n Roll Meeting. Foto: Guus Kerkhoven.
'Plaatje van een eerder gehouden editie van de Rock 'n Roll Meeting. Foto: Guus Kerkhoven. (Foto: Picasa)

Vetkuiven, petticoats en véél muziek

Rob Weekers

Rock 'n roll op het Wilhelminaplein

Vetkuiven, petticoats, klassieke Amerikaanse auto's, en véél muziek. Het Wilhelminaplein in Eindhoven ademt op zaterdag 21 juli de sfeer van vervlogen tijden tijdens een gratis te bezoeken Rock 'n Roll Meeting. Bands uit binnen- en buitenland geven er acte de présence.

EINDHOVEN - "Rock 'n roll leeft als nooit tevoren", zeggen José Verspaget en Paddy van Lieshout, twee van de drijvende krachten achter het festival. "De muziek en alles wat erbij komt kijken is eigenlijk nooit weggeweest. Natuurlijk, voor veel mensen is rock 'n roll de muziek uit hun jeugd, maar ook jongeren weten het te waarderen." Volgens de twee is het vooral de sfeer die veel mensen aanspreekt. "Die is ongedwongen, een beetje ouwehoeren, een biertje drinken, dansen, en natuurlijk genieten van de muziek", zo vat Paddy van Lieshout het treffend samen.

Kleurrijk

Veel bezoekers maken er een hoop werk van om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Kleding en uiterlijk spelen daarin een voorname rol. Een vetkuif hoort erbij, net als sixties jurk. Wat dat betreft is het festival een eerbetoon aan de jeugdcultuur die in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw voor veel opschudding zorgde. "Rock 'n roll is voor veel mensen een lifestyle", zegt Paddy van Lieshout. José Verspaget: "Kleurrijk is het zeker."

De organisatie van de Rock 'n Roll Meeting is verzekerd van een vaste schare bezoekers die elkaar kennen van festiviteiten in binnen- en buitenland. Voor veel bezoekers is het een weerzien van oude bekenden. Van Lieshout: "Er is in Nederland een echte rock 'n roll scene. Veel mensen reizen stad en land af om elkaar te ontmoeten. Eindhoven neemt wat dat betreft een belangrijke plek in."

Voor José Verspaget is het bepaald niet de eerste keer dat zij is betrokken bij het muziekevenement, en ook Paddy van Lieshout draait al wat jaartjes mee. Verspaget: "Bezoekers van toen nemen nu hun kinderen en kleinkinderen mee."
De Rock 'n Roll Meeting neemt al een kleine veertig jaar een vaste plek in op de Eindhovense muziekkalender, zij het in het verleden onder een andere naam, en op een andere plek: het Karregat. Een aantal jaren geleden was de belangstelling voor rock 'n roll tanende, totdat Rob Smetsers het festival nieuw leven in blies. Het Wilheminaplein bleek uiteindelijk de ideale plek.

Wat maakt rock 'n roll nu zo aantrekkelijk? Paddy van Lieshout hoeft er niet lang over te denken. De hardcore Elvis-fan, zoals hij zich zelf omschrijft, kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. "Indo-rock vormde voor mij de basis, die liefde is gebleven." Verspaget prijst de veelzijdigheid van rock 'n roll. "Er zijn veel stijlen. Jong of oud, voor iedereen zit er wel iets bij."

www.rockenrollmeetingeindhoven.nl

Meer berichten