Rita Camp en Gerry Raaijmakers voor het Cambodia-Dutch winkeltje aan de Floralaan. Foto: Rob Weekers.
Rita Camp en Gerry Raaijmakers voor het Cambodia-Dutch winkeltje aan de Floralaan. Foto: Rob Weekers. (Foto: )

Jan Camp: man van de lange adem

Rob Weekers

Tien jaar stichting Cambodia-Dutch

Mensen die in Cambodja in armoede leven, meer kansen bieden én zorgen voor een grotere zelfredzaamheid. Dat is in een notendop het doel van de Eindhovense stichting Cambodia-Dutch die komende zaterdag haar tienjarig bestaan opluistert met een open dag. Bezoekers kunnen dan meer te weten komen over het werk van de stichting, maar ook zijn er hapjes en drankjes en muziek.

EINDHOVEN - Eindhovenaar Jan Camp werd tijdens een rondreis door Zuidoost-Azië gegrepen door de schoonheid van Cambodja. Hij raakte onder de indruk van de gastvrijheid van de lokale bevolking. Maar ook zag hij de armoede bij met name de mensen die leven op het platteland. Camp kwam in contact met een lokale familie en besloot hen te helpen. Het vormde het begin van wat gerust een levenswerk mag worden genoemd. Met deze familie runde hij 5 jaar een guesthouse in de plaats Siem-Reap. Jan Camp besloot zijn activiteiten uit te breiden, onder meer door een onderwijsproject voor kinderen te starten. Het resulteerde in het bouwen van een compleet nieuwe school op het platteland van Chhuk. Daar bleef het niet bij. Een stichting werd opgericht om Jan -die inmiddels al jaren in Cambodja woont- bij zijn activiteiten te helpen. Inmiddels is er ook een medische post gerealiseerd.

Hart verpand

"Jan heeft zijn hart verpand aan Cambodja", zegt zus Rita Camp, die samen met nog 25 andere vrijwilligers verbonden is aan de stichting. "Het land heeft te maken met grote corruptie en sociale onrecht, dat maakt het werk soms lastig. Jan blijft er stoïcijns en vasthoudend onder, en is een man van de lange adem. Het schooltje waar kinderen Engelse les kunnen krijgen, is een succes, dat geeft voldoening." Vrijwilliger Gerry Raaijmakers bracht onlangs een bezoek aan Cambodja en was onder de indruk van wat ze aantrof: "We kunnen echt iets voor de mensen daar betekenen, juist vanwege de kleinschaligheid van de projecten hebben de mensen voor ons hebben ze een gezicht." Rits Camp: "We klagen in Nederland over van alles en nog wat, maar de mensen daar houden en er ondanks alles de moed erin.

In een loods aan het het garagepleintje achter Floralaan-Oost 162 bestiert de stichting het Cambodia-Dutch winkeltje, waar onder andere Fairtrade-producten te koop zijn die zijn gemaakt door mensen uit Cambodja. Daar worden ook informatiedagen gehouden. "We zijn op zoek naar mensen die een bijdrage willen leveren, bijvoorbeeld door mee te helpen bij een van de projecten in Cambodja", zegt Rita Camp. Te denken valt aan gediplomeerde medische, agrarische en andere vrijwilligers. De afgelopen tien jaar zijn dat er zo'n 30 geweest, voor een groot deel studenten.

Tijdens de open dag (Aanvang: 16.00 uur) is Jan Camps er zelf niet bij. Wél wordt er met hem geskypt.

Meer berichten