Elsa Heesemans met haar 3D-kunstwerk dat is geïnspireerd op Charles Bukowski's Bluebird.
Elsa Heesemans met haar 3D-kunstwerk dat is geïnspireerd op Charles Bukowski's Bluebird. (Foto: )

Elsa Heesemans in finale Kunstbende

Martina Roovers

3D-kunstwerk beste van Brabant

Ze is al winnares van de provincie en eind deze maand dingt Elsa Heesemans mee naar de hoofdprijs: beste van Nederland in de categorie expo. De zeventienjarige Eindhovense maakte voor Kunstbende, een wedstrijd voor jong creatief talent, een 3D-kunstwerk. Ze liet zich inspireren door Charles Bukowski's gedicht Bluebird.

EINDHOVEN - Aanvankelijk maakte Elsa haar Bluebird voor het project Radically Mine!, waarin leerlingen van middelbare scholen kunstwerken maken, die zijn geïnspireerd op de collectie van het Van Abbemuseum. Om jongeren hun talenten verder te laten ontwikkelen, werken het Eindhovense museum en Kunstbende Noord-Brabant samen. Acht van de 240 deelnemende leerlingen kregen een wildcard die hen toegang verschafte tot de Kunstbende regiofinale. Elsa won en mag nu eind juni de provincie vertegenwoordigen in Amsterdam. Eén prijs heeft ze dus al binnen. "Ja, ik ben de beste van Brabant en dat is ook al heel tof."

Thuis in je hart

In het project Radically Mine! kozen de leerlingen één van de thema's uit de collectietentoonstelling The Way Beyond Art: land – thuis – werk. "Ik koos voor thuis. Voor iedereen is thuis ergens anders, maar uiteindelijk zit thuis in je hart. Er zijn echter ook mensen die zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam. Het gedicht Bluebird van Charles Bukowski gaat daarover. Hij zegt: there's a bluebird in my heart that wants to get out, maar hij laat hem er niet uit. De beweging in combinatie met het gedicht dat je hoort via een koptelefoon, het donkere sfeertje en de oude materialen, maken het helemaal af, vind ik."

Bedoeling is gelukt


Elsa's kunstwerk was al een maand te bewonderen in het Van Abbemuseum. "Het mooiste was, dat je kon zien dat het mensen raakt. De bedoeling is dus gelukt." De finale is op 30 juni in de Westergasfabriek te Amsterdam.

Meer berichten