Lidy van Gorp uit Uden is ambassadeur van het Catharina Onderzoeksfonds.
Lidy van Gorp uit Uden is ambassadeur van het Catharina Onderzoeksfonds. (Foto: )

Persoonlijk in een zeer moeilijke tijd

Eveline van de Ven

Onderzoek maakt het verschil

"Ik heb de zorg in het Catharina Ziekenhuis ervaren als zeer ervaren en mensgericht. Het ziekenhuis is voor mij vergelijkbaar met een academisch ziekenhuis." Aan het woord is Lidy van Gorp (67) uit Uden, ambassadeur van het Catharina Onderzoeksfonds. Begin januari van dit jaar onderging zij een debulking operatie waarbij haar baarmoeder, eierstokken en eileiders zijn verwijderd. De diagnose: eierstokkanker. Hoe wetenschappelijk onderzoek, samenwerking en kennisdeling het verschil kunnen maken!

EINDHOVEN - In december 2017 constateerde Lidy een zwelling in haar buik. "Mijn huisarts heeft direct een echo aangevraagd en de uitslag was verontrustend. Er was sprake van een snel groeiende cyste op mijn eierstok. Ja, dan schrik je", vertelt Lidy, "het prettige van het Catharina Ziekenhuis was dat ik niet geconfronteerd werd met een veelheid aan artsen in opleiding zoals ik dat ken uit een academisch centrum. Ik voelde me gehoord."

Kwaliteit van leven

"Toen ik de diagnose kreeg, wilde ik zo snel mogelijk worden geopereerd. Er waren nog geen uitzaaiingen en ook mijn conditie was nog op peil. Dus snel handelen was voor mij het allerbelangrijkste. Er werd geluisterd en dat is zo belangrijk voor een patiënt. Ook wilde ik geen chemotherapie, in mijn directe omgeving heb ik gezien wat deze behandeling doet met de kwaliteit van leven. Natuurlijk heb ik dit uitgebreid besproken met mijn man en kinderen maar belangrijker nog, ook met mijn specialisten heb ik hier op een professionele manier over van gedachten kunnen wisselen. Ik voelde me serieus genomen, alles was bespreekbaar.

"Twee weken na de diagnose is Lidy geopereerd en zijn er 22 biopten genomen. "Alles bleek schoon te zijn. Dat is natuurlijk het fijnste bericht wat je kunt krijgen. Wat de toekomst brengt is voor iedereen onzeker. Maar ik ben goed en snel hersteld en daar geniet ik nu van."

www.catharinaonderzoeksfonds.nl

Meer berichten