Niels Vink zet alles op alles om in 2020 te kunnen meedoen aan de Paralympische Spelen in Tokio. (foto Ruud Hoornstra)
Niels Vink zet alles op alles om in 2020 te kunnen meedoen aan de Paralympische Spelen in Tokio. (foto Ruud Hoornstra) (Foto: )

Niels Vink denkt in mogelijkheden

Martina Roovers

Help tennisser naar de Paralympics

Denken in mogelijkheden is het motto van Niels Vink. Zijn lichamelijke beperking staat hem niet in de weg om dromen te verwezenlijken. Sterker nog, de vijftienjarige rolstoeltennisser heeft een duidelijk doel voor ogen: meedoen aan de Paralympische Spelen 2020 in Tokio. Dat betekent veel trainen en internationale wedstrijden spelen om te stijgen op de ranglijst. Daarbij heeft hij hulp nodig, want één van de acht beste spelers ter wereld worden, kost veel geld.

HELMOND - Wanneer Niels in 2012 de Paralympics in Londen bezoekt, weet hij het zeker. "Daar wil ik ooit aan meedoen", zegt de dan negenjarige jongen die op dat moment niet eens aan sport doet. Om uit te vinden wat de sportmogelijkheden voor hem zijn, bezoekt Niels met zijn ouders de Cruyff Foundation open dag in Amsterdam. "In het Olympisch Stadion kunnen kinderen met een beperking allerlei sporten uitproberen", licht Niels' moeder Nicole toe. Dan blijkt dat Niels sportief talent heeft. "Het klinkt raar, maar Niels heeft de ideale handicap voor paralympische sporten." Hij wordt gescout voor diverse takken van sport en uitgenodigd mee te doen. De keuze valt op volleybal. "Basketbal heb ik ook geprobeerd, maar dat vond ik te lomp. Soms vielen er mensen uit hun stoel." Volleybal vindt Niels erg leuk, maar er is enkel een seniorencompetitie. Niels komt lengte te kort tijdens het spel. Af en toe tennist hij al bij vereniging Carolus, die net is gestart met rolstoeltennis. Uiteindelijk verkiest hij het racket boven de bal. Door zijn talent komt Niels al snel terecht in de talentengroep van de KNLTB. De bondscoach ziet zeker potentie. Nicole: "Zijn lijf functioneert prima. Bovendien is hij super sportief en heeft een goed balgevoel." Deelneming aan de Paralympics is volgens Nicole zeer realistisch. "Hij wil zich plaatsen voor de quad-divisie. Dat is voor mensen met een beperking aan drie ledematen, zoals Niels. Hij mist zijn benen, een groot deel van zijn vingers en de buigfunctie van zijn elleboog is niet optimaal", verduidelijkt Nicole. Om plaatsing voor de Paralympics af te dwingen, moet Niels stijgen op de ranglijst. Begin dit jaar bezette hij plaats 62. Inmiddels staat hij 28e. Niels heeft dus al veel punten verzameld in de afgelopen maanden. Daarvoor moet hij op veel internationale toernooien spelen. Dat betekent vaak reizen en dus school missen. Niels zit in de sportklas van het Dr. Knippenbergcollege in Helmond. "Ze gaan er heel goed mee om", zegt Nicole lovend. "Samen met de coördinator kijken we hoe het past in zijn lesschema." Daarnaast traint de jonge tennisser zo'n negen uur per week. Niels on Wheels is een stichting die helpt de droom van Niels te realiseren. Wie een bijdrage wil leveren, kan terecht op de website. De tennisser zet zich op zijn beurt in om anderen met een beperking te inspireren en motiveren.

www.nielsonwheels.com

Meer berichten