Foto: Marjolein van Hoof

Buxushaag knippen

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van Tristan:

Ik ben onlangs verhuisd en heb nu een tuin met zo'n 30 meter taxushaag in verschillende hoogtes. Ik heb ze nog niet geknipt omdat ik niet precies weet wanneer dit moet. Wilt u mij hierover informeren?

Antwoord:

De maand juni is de snoeitijd van alle soorten hagen. Vanaf het voorjaar hebben haagplanten een eerste groeiperiode gehad en ze zijn zeker dit jaar flink uitgeschoten. Een taxushaag knippen kan nu dus prima. Is de haag te hoog geworden naar uw zin, dan is het zelfs mogelijk om de haag nu in te korten. De mooiste haag krijgt u door tweemaal per jaar de taxussen te knippen. Eenmaal in de periode eind mei tot eind juni en voor de tweede maal in de periode september-oktober. Op die manier blijft de haag mooi strak van vorm en dicht van structuur.

Er wordt wel eens gevraagd of een haag ook zonnebrand kan oplopen na het knippen. Bij taxus- en buxushagen kan dat tijdens heel zonnig en droog weer. Het blad dat dieper in de haag zit, is niet aangepast aan de felle zon en kan verbranden wanneer het plotseling als buitenste laag tevoorschijn komt. De verbrande plekken kleuren geel of bruin. U kunt verbranding voorkomen door dit type haag alleen te knippen tijdens bewolkte dagen.

Na enkele dagen heeft de plant zich al weer hersteld en kan er geen verbranding meer optreden. Bij het knippen van een taxushaag is scherp snoeigereedschap van belang. Een botte heggenschaar levert een gerafelde snoeiwond op, waardoor de haag een bruinige gloed krijgt. Is ie niet meer in orde: laat uw schaar dan slijpen of schaf een nieuwe aan.

Heeft u ook een tuinvraag? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

tuincentrumsoontiens.nl

Meer berichten