De iPad speelt een belangrijke rol bij Strings of Life. Maikel Huben en Lieke van Ooijen kijken mee op het scherm  van Marc van Deuren. Foto: Rob Weekers
De iPad speelt een belangrijke rol bij Strings of Life. Maikel Huben en Lieke van Ooijen kijken mee op het scherm van Marc van Deuren. Foto: Rob Weekers

Virtuele escape room in De Effenaar

De Effenaar is méér dan muziek alleen. Afgelopen week werd in het poppodium de escape room Strings of Life in gebruik genomen. In de kleine zaal van het poppodium gaan deelnemers op zoek naar aanwijzingen om zich een uitgang te verschaffen. In tegenstelling tot andere escape rooms is er weinig tastbaars te vinden. Met behulp van onder andere een iPad worden de deelnemers ondergedompeld in een virtuele wereld.

EINDHOVEN - Argumented reality, zo heet de techniek waarvan de makers van de escape room, het Eindhovens bedrijf Dutch Rose, zich hebben bediend. Met behulp van een iPad zien de deelnemers bijvoorbeeld virtuele klokken aan het plafond van de kleine zaal van de Effenaar hangen, of is er opeens een een jukebox die zich in de zaal lijkt te bevinden. Na ieder opgelost raadsel brengt een nieuwe code de deelnemers naar een ander onderdeel. Thema is vanzelfsprekend muziek, en wie op de hoogte is van de geschiedenis van de popmuziek is licht in het voordeel. Elvis speelt in het spel een belangrijke rol. Niet in de laatste plaats omdat de Eindhovense Elvis-imitator Mark Elbers een bijdrage heeft geleverd. Maar ook het mysterie van de Club van 27 (muzikanten die op 27-jarige leeftijd zijn overleden) komt voorbij.

"Aanwijzingen combineren, samen het mysterie kraken, de uitdaging zit in feit dat je soms op een andere manier moet denken.", zegt Lieke van Ooijen, student vrijetijdsmanagent. Ze heeft meegeholpen om Strings of Life naar de Effenaar te halen. "Door het virtuele aspect is deze escape room in techniekstad Eindhoven helemaal op zijn plaats."
Marc van Deuren, techniekstudent aan de Fontys Hogeschool, tekende onder andere voor de software die voor de escape room werd gebruikt. "Een leuke klus. Zeker ook omdat licht- en geluidseffecten een belangrijke rol spelen. Daarbij komt dat een escape room als deze nergens anders te vinden is."

Knipperen
Jeanine Hoogendoorn en Olga Coolen knipperen nog een beetje met de ogen als zij de escape room hebben verlaten. "Het duurde even voordat we door hadden hoe we te werk moesten gaan, maar toen ging het best goed. We hebben het mysterie net niet opgelost, maar waren wel dichtbij. Dat een lege zaal opeens tot leven komt, is een mooie ervaring."

Dat moet Maikel Huben goed doen. Hij schreef het script voor Strings of Life, en wist op een subtiele manier de verhaallijnen aan elkaar te verbinden. "Ideeën genoeg, maar het moest iets speciaals worden", vertelt hij. "Daarbij kwam ook dat het ook nog eens technisch uitvoerbaar moest zijn. Het script is wekenlang niet uit mijn gedachten geweest, en mijn notitieblokje was nooit ver weg. Uiteindelijk viel alles op zijn plek."

Meer berichten