'Ik ben verliefd op de stad Parijs'

Verliefd worden op de stad van de liefde? Het overkwam Ferry van der Vliet (68). Op zijn 61ste startte hij een weblog over Parijs. Inmiddels schrijft hij voor diverse media over de hoofdstad van Frankrijk en deze week verscheen zijn reisgids 'Ongewoon Parijs' in de boekwinkels. "Het onbekende Parijs verbaast en boeit me nog steeds."

MEERHOVEN - Wanneer Ferry het over zijn Parijs heeft lichten zijn ogen op en ontspannen zijn schouders. "Eigenlijk is mijn eerste werkgever KLM degene die dit allemaal veroorzaakt heeft", lacht hij. "Als zeventienjarige trad ik als fotograaf en cameraman in dienst bij de luchtvaartmaatschappij. Als werknemer kon ik tegen een voordelig tarief vliegen. Het werd steeds vaker een reisje naar de Lichtstad. Ook in de jaren erna ben ik de miljoenenstad blijven bezoeken. Toen ik in 2008 met vervroegd pensioen ging, besloot ik een groot deel van mijn vrije tijd te besteden aan het schrijven over het onbekende Parijs."

In 2011 startte hij een eigen weblog over Parijs dat ruim 660.000 lezers telt. Die niet volgens hem niet commercieel is. "Ik wil onafhankelijk wekelijks mijn verhaal kunnen doen. Mijn uitgangspunt is de stad te presenteren zoals ik haar graag aan goede vrienden wil laten zien. Langs verborgen schatten zoals dat bijzondere winkeltje, authentieke restaurant, noviteiten en andere juweeltjes. Wist je trouwens dat de grootse verzameling originele tekeningen van Rembrandt in Parijs te zien zijn?"

Doelwit
Dat Parijs al vaker doelwit is geweest van terroristische aanslagen is voor Ferry geen reden om zijn geliefde stad minder vaak te bezoeken. "Dit jaar ben ik er al vier keer geweest en sinds 1968 heb ik de stad minstens zo'n driehonderd keer bezocht. Ik voel me er nog steeds veilig." Het feit dat hij Parijs zo'n warm hart toedraagt heeft er toe geleid dat zijn weblog al drie keer genomineerd is voor de Paris Golden Blog Award en hij mag zich lid noemen van het prestigieuze Atelier Néerlandais in Parijs. "Ik heb nog geen stad ontdekt waar de cohesie tussen schoonheid en cultuur zo intens en nooit hetzelfde is. Altijd kom ik weer nieuwe dingen tegen." Voor meer info: http://paris-fvdv.blogspot.nl/.

Meer berichten