Vakkanjers gaan voor goud

Eindhovenaren maken tank

Studenten van Brainport Industries College uit Eindhoven staan op donderdag 14 juni in de grote finale van de Vakkanjer Challenge 2018 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Tijdens het afsluitende event Vakkanjers LIVE presenteren vmbo'ers en mbo'ers uit heel Nederland hun oplossingen voor wateroverlast aan opdrachtgever de Unie van Waterschappen. De Werkspoorkathedraal verandert voor de gelegenheid in een grote techniekarena waarin zo'n 1.400 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs de wereld van techniek kunnen ontdekken.

EINDHOVEN - Ruim zesduizend leerlingen van 130 scholen gingen afgelopen schooljaar aan de slag voor de waterschappen. "Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Neem 13 mei jongstleden in Drenthe waar er op bepaalde plaatsen 64 millimeter regen viel. Dat is meer dan de totale neerslag die normaal gesproken in de hele maand mei valt", aldus dijkgraaf Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen, dat dit jaar opdrachtgever is van Vakkanjers. "Daarom hebben we ook de hulp van de Vakkanjers ingeroepen. Met hun technisch inzicht en creativiteit kunnen ze met een frisse blik oplossingen bedenken voor ons werk."

Er doen ook Eindhovense vakkanjers mee, te weten: Mitch Habraken, Bart Nelemans, Steve van Hout en Sam van den Hoven. Hun idee? "Wij hebben als idee om de tank te maken waar de meeste mensen gebruik van kunnen maken. We maken een tank die half in de grond zit en half boven de grond, dat is gedaan om een moderne look te creëren voor de tank."

Opvangcapaciteit
De Vakkanjers bedachten op hun scholen de meest uiteenlopende ideeën: van een SmartWaterHotel een sponsdam tot een complete Urban Water Storage met monitoringssysteem waarmee waterschappen de beschikbare opvangcapaciteit kunnen vergroten en volgen. De teams met de beste oplossingen pitchen hun prototypes voor jury en publiek tijdens Vakkanjers LIVE. De studenten van Brainport Industries College hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt aan zo'n Smart Urban Water Storage in de challenge van Vakkanjer Navigator. Bekijk alle teams en hun ideeën op www.vakkanjers.live/teams.

Initiatief
Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. De techniekwereld biedt namelijk volop uitdagende banen, maar nog steeds kiezen jongens en meiden vaak voor niet-technische opleidingen en beroepen.

Meer berichten