'Ik kom elke week wat dagen tekort'

Ze is de zesde uit een gezin van twaalf kinderen en moest direct na de lagere school thuis de handen uit de mouwen steken. Dat betekende dat ze altijd bezig was. Die jaren liggen ver achter haar, maar Jo Smits- Schoenmakers (79) kan nog steeds niet stil zitten. "Ik kom elke week een paar dagen tekort!"

EINDHOVEN - Volgende week viert ze haar tachtigste verjaardag. Voor velen een mijlpaal. Jo, een geboren en getogen Tongelrese, hoopt echter nog vele jaren voor de boeg te hebben. "Ons moeder is 93 geworden en ieder jaar, komen mijn vijf broers -helaas is een broer verongelukt-, vijf zussen en ik bij elkaar om dat te vieren. Ik ben dan wel niet meer de jongste, maar ik voel me nog steeds sterk. Mijn man is tweeëntwintig jaar geleden overleden."

"Dat is jammer. Maar ik heb tegen mezelf gezegd: Jo, ge moet eruit gaan. Ze komen jou echt niet achter de geraniums wegplukken. Ik deed destijds al vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem en dat heb ik toen uitgebreid door op iedere maandag- en vrijdagmiddag te helpen bij het Eetpunt Ignatius in de Boei hier in Tongelre."

Jo vertelt dat ze sporten ook heel belangrijk vindt. "Ik heb altijd graag gedanst. Dat deden we vroeger thuis op zondag met mijn broers en zussen bij ons in de woonkamer. Later heb ik veel gevolleybald en gefietst. Ook nu ben ik bij een fietsclubje en als het weer het enigszins toelaat gaan we iedere dinsdag zo'n zestig kilometer fietsen."

Huis
"Op donderdagmiddag ga ik linedancen in de Hoeksteen in Woensel. Ook heel erg leuk. Ja, en dan heb ik natuurlijk mijn tuintje waarin ik graag werk en het huis moet schoongemaakt worden. Daarbij los ik graag puzzels op en ik heb veel sieraden gemaakt. Om met mijn handen stil naar de televisie te kijken is niets voor mij. De tv staat 's avonds wel aan, maar dan zit ik achter aan de tafel kaarten te maken en af en toe te kijken.

Cor en ik hebben twee kinderen gekregen. Mijn dochter belt me iedere dag en van de twee kleinkinderen krijgen ik berichtjes op Facebook en e-mailtjes. Ik heb 'n goei leven."

Meer berichten